❄️🍅Légy tartósítóipari termék-készítő!🍅❄️
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A tartósítóipar termékei nagyon nagy segítséget jelentenek a háztartásokban és a közétkeztetésben. A tartósítóipar biztosítja, hogy mindig elérhetőek legyenek a gyümölcsbefőttek🍎🥫, a savanyúságok🥒 és a fagyasztott termékek❄️.
Ma már elképzelhetetlen, hogy a mélyhűtőben ne legyen fagyasztott gyümölcs❄️🍒 vagy zöldség❄️🥦, vagy azonnal süthető pizzalap🍕, de a pizzára kent paradicsomszószt🍅 is itt állítják elő. Ennek az iparágnak köszönhetőek az asztalt gyümölcsök és a szárított zöldségekből készülő ételízesítők is. Ez a szakember készíti a bébiételeket, valamint a rostos és szűrt 🍑gyümölcs- és zöldségleveket🥕 is.
Mit kell tudni a felnőttképzésről?
- felnőttképzési jogviszony
- 1-2 év alatt elvégezhető képzések
- heti 2-3 alkalommal kell jelen lenni (online és jelenléti)
- diákigazolvány igényelhető (levelező típusú)
- INGYENES (első két szakma esetén)
- kellő jelentkező esetén nappali munkarendben is induló képzések (tanulói jogviszony 25 éves korig)
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:
• a gyártáshoz szükséges alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti;
• zöldségkonzerveket gyárt;
• gyümölcskonzerveket/befőtteket gyárt;
• zöldség- és gyümölcssűrítményeket készít;
• lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket állít elő;
• szárítmányokat, savanyúságokat készít;
• húskonzerveket (fél-és teljes) gyárt;
• készételkonzerveket gyárt;
• hőelvonással tartósított termékeket állít elő;
• vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít.
A szakma megnevezése | Tartósítóipari termékkészítő |
Szakma azonosítószáma | 4 0721 05 16 |
Tervezett kezdés | 2025. szeptember |
Képzőintézmény | KMASZC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium |
Telefon | +36 1 433 1200 |
felnottkepzes@bercsenyisuli.hu | |
OM azonosító | 035269/003 |
Képzés időtartama | 1+2 félév 1. félév ágazati alapoktatás (2024. szeptember – december) 2-3. félév szakirányú oktatás (2025. január – 2026. január) |
Képzési napok | Elmélet: online módon heti 1 délután (digitális tananyaggal) Gyakorlat: heti 1 alkalom jelenléti oktatással |
Értékelések | Évközi mérések online tesztekkel Ágazati alapvizsga az alapoktatás végén |
Előzetes tudás beszámítása | Lehetőség van szakirányú végzettség és egyéb szakirányú szakmai tapasztalat beszámítására A beszámításkor figyelembe vehető bármilyen élelmiszeripari végzettség vagy egyéb élelmiszeriparral összefüggő végzettségek, szakmai tapasztalatok |
Képzésen való részvétel feltételei | Alapfokú iskolai végzettség Foglalkozás-egészségügyi szakellátóhely által kiállított szakmai alkalmassági igazolás |
Szakmai végzettséggel betölthető munkakörök | Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, – tartósító: Gyümölcs tartósító Gyümölcsfeldolgozó Gyümölcsléfejtő Gyümölcsválogató, osztályozó Káposztasavanyító Mustárfeldolgozó Savanyító Zöldségszárító Zöldségtartósító Zöldségfeldolgozó Zöldségválogató, osztályozó Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője: Aszaló, élelmiszeripar Autoklávkezelő, konzerválás Bepárlókezelő Élelmiszeripari nyersanyagfeldolgozó Gyümölcslékészítő Gyümölcslészűrő-gép kezelője Gyümölcsprésgép-kezelő Italgyártó gép kezelője Konzervdoboz gőzölő Konzervfőző Konzervipari automatagép-kezelő Konzervipari nyersanyagfeldolgozó Konzervipari porítógép-kezelő Konzervipari szárítógép kiszolgáló Konzervpasztörizáló Konzervsterilizáló Palettázógép-kezelő |
Képzés díja | A képzés ingyenes az első szakmájukat megszerzők részére, illetve a második szakmát szerzők esetében a jogszabály (2019. évi LXXX. tv. 3. §) szerint három tanéven keresztül |
Tanulni vágyó felnőttek az alábbi „Jelentkezés” gombon/linken keresztül tudnak jelentkezni:

KÉPEK A KÉPZÉSRŐL:
Forrás: Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.