![](https://edu.kmaszc.hu/wp-content/uploads/2023/01/RAL6990-1024x734.jpg)
🥤🍺 Légy erjedés- és üditőital-ipari termékkészítő! 🍺🥤
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakmai végzettség megszerzésével zárul.
Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital gyártás, a sörgyártás 🍺, a pálinkagyártás 🍸 és a szikvízgyártás 💧 is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet és az élesztő gyártása is. Emellett a szeszes italokat is az erjedésipari szakemberek készítik.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:
• élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát el;
• vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
• alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
• alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez;
• szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;
• malátát és sört gyárt;
• gyümölcspálinkát és szeszt gyárt;
• szeszesitalt gyárt;
• keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
• sütőélesztőt gyárt;
• ecetet gyárt.
A szakma megnevezése | Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő |
Szakma azonosítószáma | 4 0721 05 07 |
Tervezett kezdés | 2025. szeptember |
Képzőintézmény | KMASZC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium |
Telefon | +36 1 433 1200 |
E-mail cím | felnottkepzes@bercsenyisuli.hu |
OM azonosító | 035269 |
Képzés időtartama | 1+2 félév 1. félév ágazati alapoktatás (2024. szeptember – december) 2-3. félév szakirányú oktatás (2025. január – 2026. január) |
Képzési napok | Elmélet: online módon heti 1 délután (digitális tananyaggal) Gyakorlat: heti 1 alkalom jelenléti oktatással |
Értékelések | Évközi mérések online tesztekkel Ágazati alapvizsga az alapoktatás végén |
Előzetes tudás beszámítása | Lehetőség van szakirányú végzettség és egyéb szakirányú szakmai tapasztalat beszámítására A beszámításkor figyelembe vehető bármilyen élelmiszeripari végzettség vagy egyéb élelmiszeriparral összefüggő végzettségek, szakmai tapasztalatok |
Képzésen való részvétel feltételei | Alapfokú iskolai végzettség Foglalkozás-egészségügyi szakellátóhely által kiállított szakmai alkalmassági igazolás |
Szakmai végzettséggel betölthető munkakörök | Szikvízgyártó Szörpfőző Szörpkészítő Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője: Malátagyártó gép kezelője Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítő: Sörerjesztő, Sörfokoló, Söripari munkás, Sörgyártó Csomagoló-, palackozó- és címkézőgép kezelője |
Képzés díja | A képzés ingyenes az első szakmájukat megszerzők részére, illetve a második szakmát szerzők esetében a jogszabály (2019. évi LXXX. tv. 3. §) szerint három tanéven keresztül |
Tanulni vágyó felnőttek az alábbi „Jelentkezés” gombon/linken keresztül tudnak jelentkezni:
KÉPEK A KÉPZÉSRŐL:
Forrás: Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.