Széchenyi 2020 befektetés a jövőbe
Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

SZŐLÉSZ – BORÁSZ KÉPZÉS

  • felnőttképzési jogviszony
  • 1-2 év alatt elvégezhető képzések
  • heti 2-3 alkalommal kell jelen lenni (online és jelenléti)
  • diákigazolvány igényelhető (levelező típusú)
  • INGYENES (első két szakma esetén)
  • kellő jelentkező esetén nappali munkarendben is induló képzések (tanulói jogviszony 25 éves korig)

SZŐLÉSZ – BORÁSZ
SZAKMAI OKTATÁS

A képzés megnevezéseSzőlész-borász
SZJ azonosító4 0721 05 14
Tervezett kezdés2025. szeptember 1.
KépzőintézményKözép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola
Telefon+36 30 271 3766
E-mailtitkarsag@borasziskola.hu
OM azonosító035269/011
Képzés időtartama1,5 év
Vizsga várható időpontja2027. február
Képzési napokHeti 1 hétköznap du (online)
Szombat 9:00 – 17:00 (jelenléti képzés)
Képzésen való részvétel feltételei– alapfokú iskolai végzettség
– szakmai alkalmassági igazolás
Jelentkezési határidő2025.08.15.
Beiratkozás várható időpontja2025.08.27.
Maximális csoportlétszám20 fő
Munkaterület leírásaSzőlőtelepítési és szőlőápolási munkákat végez, szőlőt metsz. A legfontosabb Kárpát-medencei és világfajták ismeretében nyomon követi a szőlő érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. Fehér-, rozé, siller, vörösbort készít. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a szőlészeti és borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szőlőtermesztési és a borászati technológia során laboratóriumi alapvizsgálatokat végez. A borászati tudással borkóstolót, borbemutatót tart. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi. Borászati vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít. Ismeri és alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvényi előírásokat és kötelezettségeket. Ellátja a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó adminisztrációt, HACCP dokumentumokat, e-pincekönyvet vezet.
Képzés témaköreiSzőlőtermesztési ismeretek
Borászati technológia
Szőlészeti és borászati alapmérések
Szőlészeti és borászati szakmai gépek
Gazdasági és vállalkozási ismeretek
Képzés elvégzésével megszerezhető dokumentumSzakmai bizonyítvány
A képzés helyszíneSoós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola, 1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.
Képzés díjaA képzés ingyenes az első szakmájukat megszerzők részére, illetve a második szakmát szerzők esetében a jogszabály (2019. évi LXXX. tv. 3. §) szerint három tanéven keresztül.
KapcsolattartóVáczi Zsuzsa
TelefonHétfő – péntek: 9,00 – 16,00 +36 30 271 3766
E-mailtitkarsag@borasziskola.hu
A jelentkezéshez kattints a jelentkezés gombra

BORÁSZ KÉPZÉS
KMASZC

Vissza felülre
Megszakítás