🍠🍆🍐🍎Légy kistermelői élelmiszer-előállító!🍠🍆🍎🍐
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A kistermelői élelmiszer-előállító egy összetett szakma. Egyesül benne több élelmiszeripari szakma. A kistermelő munkája során nem nagyipari módszerekkel készíti az élelmiszereket, hanem kis mennyiségben, az általa megtermelt nyersanyagokra építve. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania a kistermelőkre vonatkozó jogszabályok és az élelmiszerek előállítására vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírások betartására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS:
😉 kezdeményezőképesség,
🥰 elköteleződés,
👌 kézügyesség,
👅 ízérzékelés,
🧐 felelősségérzet,
👫 kapcsolatépítés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:
• közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy az azokból előállított késztermékekkel;
• kistermelői zöldség- és gyümölcsfeldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, kistermelői sütőipari termékek előállítását, kistermelői cukrász- és édesipari termékek előállítását, kistermelői erjedésipari termékek előállítását, kistermelői tejtermékek előállítását végez az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével;
• szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki;
• árubeszerzést végez;
• nyilvántartja a készleteket, bevételeket és kiadásokat.
A szakma megnevezése | Kistermelői élelmiszer-előállító |
Szakma azonosítószáma | 4 0721 05 10 |
Tervezett kezdés | 2024. szeptember |
Képzőintézmény | KMASZC Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium |
Telefon | +36 32 370 573 |
E-mail cím | lipthayiskola@gmail.com |
OM azonosító | 035269/024 |
Képzés időtartama | 1+2 félév 1. félév ágazati alapoktatás (2024. szeptember – december) 2-3. félév szakirányú oktatás (2025. január – 2026. január) Kistermelők a szakmát 1 tanév alatt megszerezhetik! |
Képzési napok | Elmélet: online módon heti 1 délután (digitális tananyaggal) Gyakorlat: heti 1 alkalom jelenléti oktatással |
Értékelések | Évközi mérések online tesztekkel Ágazati alapvizsga az alapoktatás végén |
Előzetes tudás beszámítása | Lehetőség van szakirányú végzettség és egyéb szakirányú szakmai tapasztalat beszámítására A beszámításkor figyelembe vehető bármilyen élelmiszeripari végzettség vagy egyéb élelmiszeriparral összefüggő végzettségek, szakmai tapasztalatok |
Képzésen való részvétel feltételei | Alapfokú iskolai végzettség Foglalkozás-egészségügyi szakellátóhely által kiállított szakmai alkalmassági igazolás |
Szakmai végzettséggel betölthető munkakörök | Húsfeldolgozó Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, -tartósító Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó Pék, édesiparitermék-gyártó |
Képzés díja | A képzés ingyenes az első szakmájukat megszerzők részére, illetve a második szakmát szerzők esetében a jogszabály (2019. évi LXXX. tv. 3. §) szerint három tanéven keresztül |
I
KÉPEK A KÉPZÉSRŐL:
Forrás: Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.