TARTÓSÍTÓIPARI TECHNIKUS KÉPZÉS
🍐 Légy tartósítóipari technikus! 🍐
Élelmiszeripari üzemekben, laboratóriumokban vizsgálja az élelmiszer alapanyagok minőségét, mennyiségét. Önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz ezek átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, hűtésében, csomagolásában, tárolásában.
A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük. Ez a szakember készíti a bébiételeket👶🍎 és a rostos és szűrt gyümölcs- és zöldségleveket🍐 is.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:
• meghatározza az élelmiszerek fizikai sajátosságait és kémiai összetevőit;
• mérőeszközöket kezel a nyersanyagok mennyiségi és minőségi átvételekor;
• élelmiszeripari alapműveleteket végez: melegítés, hűtés, oldatkészítés, lepárlás, desztillálás, sűrítés, erjesztés, főzés, sterilizálás, stb.;
• megszervezi a gépek és berendezések napi beállítási, karbantartási, tisztítási, javítási feladatait;
• méri az anyagnormákat, pontosítja azokat, az eredményekről grafikonokat és diagramokat készít;
• megadott szempontok szerint vizsgálja az elkészült élelmiszereket, elvégzi a mintavételt;
• gondoskodik a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munka- védelmi előírások betartásáról;
• részfeladatokat lát el a gyártmányfejlesztés területén;
• főzelékféléket, sűrített készítményeket, püréket, szárítmányokat, gyümölcskészít- ményeket, gyümölcsleveket, húsalapú termékeket, savanyított termékeket gyárt;
• részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
• különleges követelményeknek megfelelő termékeket gyárt.
A szakma megnevezése | Tartósítóipari technikus | |
Szakma azonosítószáma | 5 0721 05 15 | |
Tervezett kezdés | 2024. szeptember | |
Képzőintézmény | KMASZC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium | |
Telefon | +36 1 433 1200 | |
E-mail cím | felnottkepzes@bercsenyisuli.hu | |
OM azonosító | 035269/003 | |
Képzés időtartama | 1+2 félév 1. félév ágazati alapoktatás (2024. szeptember – december) 2-3. félév szakirányú oktatás (2025. január – 2026. január) | |
Képzési napok | Elmélet: online módon heti 1 délután (digitális tananyaggal) Gyakorlat: heti 1 alkalom jelenléti oktatással | |
Értékelések | Évközi mérések online tesztekkel Ágazati alapvizsga az alapoktatás végén | |
Előzetes tudás beszámítása | Lehetőség van szakirányú végzettség és egyéb szakirányú szakmai tapasztalat beszámítására A beszámításkor figyelembe vehető bármilyen élelmiszeripari végzettség vagy egyéb élelmiszeriparral összefüggő végzettségek, szakmai tapasztalatok | |
Képzésen való részvétel feltételei | Érettségi bizonyítvány Foglalkozás-egészségügyi szakellátóhely által kiállított szakmai alkalmassági igazolás | |
Szakmai végzettséggel betölthető munkakörök | Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító (Gombaválogató, Gyümölcs tartósító, Gyümölcsfeldolgozó, Gyümölcsléfejtő, Gyümölcsválogató, osztályozó, Káposztasavanyító, Mustárfeldolgozó, Paprikamolnár, Savanyító, Szőlőválogató, -osztályozó, Zöldség szárító, Zöldség tartósító, Zöldségfeldolgozó, Zöldségválogató, osztályozó) Csomagoló-, palackozó- és címkézőgép kezelője Élelmiszer-, italgyártógép kezelője Gyümölcsfelvásárló Zöldség, gyümölcs beszerző Élelmiszeripari technikus | |
Képzés díja | A képzés ingyenes az első szakmájukat megszerzők részére, illetve a második szakmát szerzők esetében a jogszabály (2019. évi LXXX. tv. 3. §) szerint három tanéven keresztül. |
KÉPEK A KÉPZÉSRŐL:
Forrás: Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.