🍇🍷🍾🍇Légy bor- és pezsgőgyártó technikus🍇🍷🍾🍇
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés🍇, a borkészítés🍷, a pezsgőgyártás🍾 területén mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
- 💪 önbizalom,
- 🥰 megbízhatóság,
- 👣 jó állóképesség,
- 🤓 elköteleződés,
- 🌈 színlátás,
- 👅 kiváló ízérzékelés,
- 👥 csapatmunka,
- 🤩 döntésképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi és ellenőrzi a szőlő éves munkáit;
- megtervezi és irányítja a szüretet;
- elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását;
- elvégzi és ellenőrzi a must kezelését, javítását, tartósítását;
- mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort készít;
- pezsgőt készít;
- bort tárol, kezel;
- borkülönlegességeket készít;
- szénsavas borokat készít;
- bort palackoz;
- bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal;
- gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
- bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, végzi.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt. Akik elkötelezettek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.
NEMZETKÖZI LEHETŐSÉGEK
Diákjaink számára folyamatosan biztosítjuk a külföldi tapasztalatszerzést, ezzel segítve őket szakmai készségeik és nyelvi kompetenciáik továbbfejlesztésében. Azon tanulóinknak, akik a bor- és pezsgőgyártó technikus szakmát választják, a 🍷francia borvidékeken🍷 biztosítunk továbbképzési lehetőséget. Egy más ország borkultúrájának megismerése segít a szakmai ismeretek bővítésében, tágítja a látókört és nem utolsó sorban életre szóló élményekhez juttatja a diákokat.
Média
Franciaországi borász gyakorlatot teljesítettek a Soós István iskola diákjai és kísérőjük (10 diák + 1 kísérő)
A képek megtekintéséhez nyissa meg a linkeket: LINK
Média
Borász szakmai verseny Ausztriában (Soós István iskola) 2 diák és 1 kísérő részvételével
A képek megtekintéséhez nyissa meg a linkeket: LINK
Nyolcadikosok figyelem!
A továbbtanuláshoz a jelentkezést az osztályfőnökötökön keresztül kell intézni!
ISKOLÁNK, AHOL A KÉPZETTSÉGET MEGSZEREZHETED:
Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola