🐷🍗🥩 A hentes és húskészítmény-készítő az Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. 🥩🍗 🐷
A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes olyan húskészítményeket készít, mint például – a teljesség igénye nélkül – kolbászok, felvágottak, szalámik vagy virslik. A hentes és húskészítmény-készítő szaktudásával biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. A hentes nem csak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:
A hentes és húskészítmény-készítő képzettséggel rendelkező szakember
• átveszi a munkaterületet;
• felméri, előkészíti a szükséges anyagokat, eszközöket;
• elsődleges feldolgozást végez;
• darabolást, csontozást végez;
• másodlagos feldolgozást végez;
• félkész- és késztermékeket készít;
• hőkezelt húskészítményeket gyárt;
• sózott, pácolt húskészítményeket gyárt;
• befejező műveleteket végez;
• gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet;
• alapméréseket végez.
A szakma megnevezése | Hentes és húskészítmény-készítő |
Szakma azonosítószáma | 4 0721 05 08 |
Tervezett kezdés | 2024. szeptember |
Képzőintézmény | KMASZC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium |
Telefon | +36 1 433 1200 |
felnottkepzes@bercsenyisuli.hu | |
OM azonosító | 035269/003 |
Képzés időtartama | 1+2 félév 1. félév ágazati alapoktatás (2024. szeptember – december) 2-3. félév szakirányú oktatás (2025. január – 2026. január) |
Képzési napok | Elmélet: online módon heti 1 délután (digitális tananyaggal) Gyakorlat: heti 1 alkalom jelenléti oktatással |
Értékelések | Évközi mérések online tesztekkel Ágazati alapvizsga az alapoktatás végén |
Előzetes tudás beszámítása | Lehetőség van szakirányú végzettség és egyéb szakirányú szakmai tapasztalat beszámítására A beszámításkor figyelembe vehető bármilyen élelmiszeripari végzettség vagy egyéb élelmiszeriparral összefüggő végzettségek, szakmai tapasztalatok |
Képzésen való részvétel feltételei | Alapfokú iskolai végzettség Foglalkozás-egészségügyi szakellátóhely által kiállított szakmai alkalmassági igazolás |
Szakmai végzettséggel betölthető munkakörök | Húsfeldolgozó Húsfeldolgozó (Csontozó) Húsfeldolgozó (Húsipari termékgyártó) |
Képzés díja | A képzés ingyenes az első szakmájukat megszerzők részére, illetve a második szakmát szerzők esetében a jogszabály (2019. évi LXXX. tv. 3. §) szerint három tanéven keresztül |
Tanulni vágyó felnőttek az alábbi „Jelentkezés” gombon/linken keresztül tudnak jelentkezni:
KÉPEK A KÉPZÉSRŐL:
Forrás: Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.