Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital gyártás, a sörgyártás 🍺, a pálinkagyártás 🍸 és a szikvízgyártás 💧 is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet és az élesztő gyártása is. Emellett még a szeszes italokat is az erjedésipari szakemberek készítik. Az Erjedés- és üdítőital-ipari technikus képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, irányítására, gépi berendezések üzemeltetésére, biztonságos élelmiszer előállítására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS:
- 😊 megbízható légy
- ⏰ pontos légy
- 👣 jó állóképességgel rendelkezz
- 🌈 megfelelő legyen a színlátásod,
- 👅 jó legyen az ízérzékelésed,
- 👥 csapatmunkára, együttműködésre hajlandó légy.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:
- vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
- alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
- alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez;
- szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;
- szeszesitalt gyárt;
- keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
- sütőélesztőt gyárt;
- ecetet gyárt;
- malátát és sört gyárt;
- gyümölcspálinkát és szeszt gyárt;
- műszaki feladatokat lát el;
- élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát el.
Ajánlott minden fiatal számára, aki érdeklődik az üdítőitalok gyártása, az alkohol tartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó ,,titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.
NEMZETKÖZI LEHETŐSÉGEK
A szakmát választó diákok számára Dániában és Erdélyben van lehetőségük tanulmányaikat bővíteni és szakmai gyakrolaton / versenyeken részt venni.
Nyolcadikosok figyelem!
A továbbtanuláshoz a jelentkezést az osztályfőnökötökön keresztül kell intézni!
ISKOLÁNK, AHOL A KÉPZETTSÉGET MEGSZEREZHETED:
Közép-magyarországi ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium