🍇🍷🍇 Legyél Szőlész-borász! 🍇🍷🍇
A szakma az élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére is. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka.
A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a boraszatokban nagy kincs.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
- 🥰 megbízhatóság,
- 🔴 jó színlátás,
- 👅 kiváló ízérzékelés.
- 👣 állóképesség,
- 🤗 kezdeményezőképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolásai, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
- megszervezi a feldolgozást;
- elvégzi a bor erjesztését;
- az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
- palackoz;
- speciális borkészítményeket állít elő;
- laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
- rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel;
- elvégzi a szakmai adminisztrációt;
- rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges alapismeretekkel;
- birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek;
- elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akik elköteleződnek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.
NEMZETKÖZI LEHETŐSÉGEK
Diákjaink számára folyamatosan biztosítjuk a külföldi tapasztalatszerzést, ezzel segítve őket szakmai készségeik és nyelvi kompetenciáik továbbfejlesztésében. Azon tanulóinknak, akik a szőlész-borász szakmát választják, a 🍷 francia borvidékeken 🍷 biztosítunk továbbképzési lehetőséget. Egy más ország borkulturájának megismerése segít a szakmai ismeretek bővítésében, tágítja a látókört és nem utolsó sorban életre szóló élményekhez juttatja a diákokat.
Média
Franciaországi borász gyakorlatot teljesítettek a Soós István iskola diákjai és kísérőjük (10 diák + 1 kísérő)
A képek megtekintéséhez nyissa meg a linkeket: LINK
Média
Borász szakmai verseny Ausztriában (Soós István iskola) 2 diák és 1 kísérő részvételével
A képek megtekintéséhez nyissa meg a linkeket: LINK
Galéria
Nyolcadikosok figyelem!
A továbbtanuláshoz a jelentkezést az osztályfőnökötökön keresztül kell intézni!
ISKOLÁNK, AHOL A KÉPZETTSÉGET MEGSZEREZHETED:
Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola