Széchenyi 2020 befektetés a jövőbe
Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre
2018 / 2019

Erasmus + KA1 Szakképzési pályázat

Közép-magyarországi-Agrárszakképzési Centrum

2018 / 2019

A1/1, A1/11

Célország: Dánia

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata szakképző intézményekben
Fogadó Intézmény: Jordbrugets Uddannelsescenter Århus
Időtartam: 10 hét
Időpont: 2018. augusztus 4. – 2018. október 13.

Résztvevők száma: 20
Kísérők száma: 1
Kísérő neve: Csollány Emőke
Hátrányos helyzetű tanulók száma (a résztvevők összlétszámából): 10
Szakma: parképítés és fenntartás
Résztvevők: Eszlári Gábor Tamás, Kiss Benett, Szijj Tamás, Fábián Napsugár, Barcsik Dániel, Kristók Péter, Molnár Dávid Ferenc, Dzsupin Panna Réka, Körmöndi Johanna Pencsov Fanni, Soltész Tünde Laura, Robotka Balázs, Zima Barnabás Bendegúz, Laczi Viktória, Farkas Dominka, Papp Dániel, Vojtek István Soma, Herceg Tamás Attila, Szabó Ferenc, Lénárt Zsolt Róbert

Program: Erasmus+ szakképzési mobilitás, parképítés
Időszak: 2018. augusztus 4 – október 13
Hely: Beder, Dánia
Fogadó intézmény: Jordbrugets UddannelsesCenter Arhus (Green Academy)
Létszám: 20 diák, 1 kísérő tanár

Összegzés

A 10 hét végén tartott feedback megbeszélésen egészen apró kiegészítések mellett mindenki azt fogalmazta meg, hogy ez egy nagyon jól előkészített és jól szervezetten, rugalmas együttműködésben lebonyolított program. A tanárok jól tudtak haladni a tananyaggal és a gyakorlatokkal. A kollégium és a konyha vezetése maximális szolgáltatást nyújtott és a magyar diákok fegyelmezetten illeszkedtek be az iskola rendjébe. A kulturális programok szervezésében sok segítséget kaptunk, ugyanígy informatikai téren. A tanulmányi osztályon egy külön munkatárs intézi az ügyeinket, akivel tökéletes az információcsere. Mivel a szakmailag legjobb és legmegbízhatóbb diákokat visszük, ez a környezet még jobban felerősíti igyekezetüket a tanulásban és eddigi jó hírünk megerősítésében. Minden évben alig várják, hogy újból augusztus legyen, amikor a magyar csoport megérkezik.

Az idei órarend az előző 2 év sikerei és fejlesztései alapján került összeállításra. A kiválóan működő dán-magyar egyeztetések eredményeképp a májusban megkapott órarendet végignézhettük és apróbb javaslatok beépítése után véglegesítette a dán tanári csoport és nemzetközi koordinátoruk. A program a következő tematikus blokkokat tartalmazta:

Növényismeret, Növénytermesztés elmélet és növényszaporítás gyakorlat, Kerttervezés elmélet, Szakrajz, Térkövezés gyakorlat, motoros láncfűrész kezelés, Munkagép-kezelés, Terület kimérés lézeres műszerrel, Munkavédelem, Tűzvédelem, Elsősegély, Szakmai angol, Kerttervezés vizsgaprojekt és vizsgakert-építés.

Az oktatókat tekintve ismét a legjobb szakembereket kaptuk magas szintű angol nyelvtudással. Új színt hozott egy fiatal tájépítész kollega bevonása a programba, aki ismeri a legfrissebb parképítési trendeket, technológiákat, piaci igényeket és az aktuális parképítési anyagokat, technikákat. Óriási előnye az elmúlt éveknek, hogy már 2 év tapasztalatával vártak bennünket és mind az oktatás, mind a személyes kapcsolatok alakulása gyorsan és zökkenőmentesen zajlott. Mindig nagy várakozás előzi meg érkezésünket és ez az attitűd rengeteg ráépülő, új ötletet és elégedettséget hoz magával. Mindkét fél hosszútávon gondolkodik a további szakmai együttműködésről.

Idei újdonság volt, hogy az arhusi Stafetten váltófutóversenyen az iskola tanári csapatába meghívást kaptam én is, és egy Erasmus+ diák is. Ez egy 4-napos, többezer-fős rendezvény és megtisztelő volt, hogy fellogózott pólóban mi is részt vehettünk rajta.

A tanulási eredmények jól mérhetők és teljesültek is, hiszen a programot a tanulóinkra szabják és az egyes tárgyakban szerzett elméleti gyakorlati ismeret nyomon követhető a kiadott feladatok által vagy a teszteken. A dán partnerintézmény tagja a LOASA projektnek, ezért a diákok részére egy ebben kifejlesztett értékelést is készítettünk. A szociális, szakmai és általános készségeket próbáltuk a programra vonatkoztatva megnevezni és pontozni tanulónként. Az eredményekről Karolina Sikala beszámolt a projekt Ausztriai konferenciáján, sőt a velünk készült videót is levetítette egy csoportmunka során.

A kulturális programok ismét csodás élményeket nyújtottak, és könnyebb volt ezek megtervezése, mert már ismertük az egyes helyszínek időigényét és az időjáráshoz képest variálni tudtuk a programok sorrendjét. 2 napot töltöttünk Koppenhágában, 2-t pedig Dánia északi részén, egészen Skagen városáig felutazva.

Nehézségek, módosítási javaslat:

Idén először egy tanár készítette fel és kísérte a diákokat a 70-napos programra. A 2-évi rutin ellenére ez a helyzet – joggal – keltett némi aggodalmat a szülőkben és a dán kollegákban is. Őszintén bevallom, nekem is meg kellett küzdenem a tudattal, hogy 10 héten át minden nap 100%-on kell teljesítenem, mert minden intéznivaló rajtam múlt. Óriási szerencse és előny volt, hogy sok mindenre előre tudtunk készülni, és a dán kollégák is biztosítottak maximális rendelkezésre állásukról, de éreztették velem, hogy féltenek ekkora feladattól. Igazából a pihenés volt nehezen megoldható, legalább egy időszakos váltótárs hiányában. Ezért a szülők, a dánok és részben a diákok javaslata is az, hogy ha nem is a teljes időszakban, de legalább 4-6 hétig 2 tanár legyen a csoporttal. Mivel a csoport mindig egészében kezelendő, ugyanolyan felelőssége van a kísérőnek a 18 éven felüliek felé is. A jelenlegi megbízás nem tesz különbséget életkorban a diákok között, a kísérő mindenkiért felelősséggel tartozik a nap 24 órájában.

Összességében ez a program zseniálisan épít a magyar oktatás nagyon alapos elméleti jellegére, és két oldalról is, kitűnő felszereltségével és eltérő térformáival, klímájával egészíti ki a gyakorlati oldalt. Így a diákok mind a magyar, mind dán tanáraiktól a maximumot kaphatják és kombinálhatják azt későbbi szakmai pályafutásuk során.

Kísérőtanári feladataim idei „gigantikussága” mellett nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek az elképesztően sikeres és a nemében majdhogynem egyedülálló együttműködésnek, amit pedig az Erasmus+ program tesz lehetővé számunkra.

Budapest, 2018. november

Csollány Emőke

Célország: Dánia

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata vállalatoknál
Fogadó Intézmény: Green Academy
Időtartam: 4 hét
Időpont: 2019. május 28 – június 22.
Résztvevők száma: 5
Kísérők száma: 1
Kísérőtanár: Tóth Judit Emma (2 hét) , Nyékiné Tomecskó Myriam (2 hét)
Szakma: lovászat
Résztvevők neve: Bugyik Enikő, Kocsis Bernadett, Szenyita Csenge, Németh Alexandra, Ócsai Nóra Júlia

Fogadó intémény/cég neve : Green Academy / Vilhelmsborg
Város : Beder
Gyakorlat időtartama (utazással együtt) : 2019. május 28-június 22.
Csoportvezető 1 neve : Tóth Judit Emma
Csoportvezető 2 neve : Nyékiné Tomecskó Miryam
Diákok száma : 5

Szállás értékelése (minőség, szobák elosztása, megközelíthetőség, stb.): 5

A szállásunk a Green Academy partneriskola kollégiumában volt, 2 ágyas, fürdőszobával felszerelt szobákban. A folyosón rendelkezésre állt egy kisebb konyha, ahol hétvégén tudtunk közösen étkezni. Egy másik épületben tudtunk a diákkonyhán főzni azokon a napokon, amikor a konyha nem üzemelt (ünnepnapok és hétvége). A szálláson volt mosoda, konditerem, sportolási lehetőségek és egyik nap egy közös sütögetés az egész kollégiumnak.

Utazás értékelése (utazás minősége, kényelme, esetleges fennakadások, stb.): 5

Az utazás zökkenőmentesen zajlott, repülővel utaztunk oda és vissza is. A repülőtérről transzfer busszal (912x) jutottunk el Aarhus-ban 1,5 óra alatt innen pedig helyi busszal tudtunk közlekedni Beder felé, ugyanígy a reptér fele. Rejsekort-ot használtunk a helyi utazásokra, amivel olcsóbban tudtunk utazni, mint sima jeggyel.

Fogadó intézmény értékelése (kapcsolattartás, információátadás, szakmaiság, stb.): 5

A Green Academy – közvetítő szervezet biztosította a szállást és az étkezést, mellyel nem volt probléma, mindenben segítőkészek és együttműködőek voltak. Kaptunk tőlük hétvégére biciklit is, ami megkönnyítette a közlekedést. Vilhelmsborg – gyakorlati hely – körülbelül 80-100 lovat tartanak, bértartásban és a lovasiskolának. Tiszta, jól felszerelt, 3 nagy fedelessel, amit a diákok is használtak lovaglásra. A gyakorlatvezető Hans Jorgen nagyon kedves, segítőkész volt és bármit kértünk tőle segített. Kaptunk második nap 2 biciklit, hogy a diákok (minden nap 2 fő), akik délután visszajártak etetni gyorsabban tudjanak közlekedni. Mindig tudtunk előre, hogy mikor mennyit fognak dolgozni a diákok, a lovaglást mindig aznap egyeztettük. Minden nap 9.00 órakor tartottak egy közös reggelit, amikor mindenki összegyűlt, evett, kávézott, beszélgetett, ez jó lehetőség volt a diákoknak a munkahelyi kapcsolatok bővítésére, kommunikációra.

A program szakmai értékelése (tervezett és megvalósult tevékenységek, új szakmai tudás, új elmélet, a gyakorlat haszna, tanulók visszajelzései, együttműködés a fogadó intézménnyel, oktatás színvonala (tömören, egyszerűen, célratörően), jó példák hasznosítása otthon): 5

A diákok H-P-ig, 07.00-13.00 óráig dolgoztak, minden nap 2 diák visszament, 15.00-16.00-ig a délutáni etetést is elvégezni. A kezdetekől részt vettek minden feladatban. A napi etetés, takarítás, nyergelés, a lovak legelőre kivitele is a feladatuk volt, az első hét után már mindent önállóan végeztek. Fontos volt, hogy céges gyakorlat lévén a kísérőtanár csak az első héten kísérte munkába a diákokat, utána önállóan dolgoztak. A napi lovaglási gyakorlatba a második két hétben a kísérőtanár is besegített. A diákok önállóan és csapatban is tevékenykedtek, ami így fejlesztette társas kompetenciáikat is, ezen kívül idegen nyelven kellett napi szinten kommunikálniuk egy új munkahelyi környezetben. A csoportban volt 2 frissen végzett és 3 első éves diák, így jól ki tudták egymást egészíteni a « kicsik és a nagyon ». A diákoknak lehetőségük volt lovagolni a tengerparton, ami óriási élményt jelentett számukra. A tanulók a korai kelés ellenére motiváltak voltak és szerettek a gyakorlati helyen lenni, minden nap új élményeket szereztek, képeket készítettek. A cég a kezdetektől nagy önállóságot adott a lányoknak, akik az elején ezt még bizonytalanul de a végén már önbizalommal kezelték.

A program kulturális részének értékelése (milyen kulturális tevékenységek valósultak meg – akár felsorolás szerűen is): 5

Kulturális programokkal igyekeztük a mindennapokat színesíteni, hogy a diákok szakmai élményei mellett a kulturális tapasztalatok is gyarapodjanak : SKAGEN (Balti és Északi tenger találkozása)Rabjerg MileSæby – kagylós tengerpart Moesgard MúzeumAarhus – Den Gamle ByAarhus – CathedralAarhus – Aros MúzeumAarhus városi sétaAarhus – The Infinite BridgeAarhus – Salling RooftopMarselisborg Dyrehave – szarvaspark Marselisborg Slot – királyi nyári kastélyTivoli Friheden A diákoknak a felkészítők alkalmával tartottunk előadást a dán kultúráról, történelemről, melyen a tanultakat a városnézések alkalmával tudták hasznosítani. A dán emberek viselkedését a gyakorlati helyen dolgozó kollégákon keresztül, a dán gasztronómiát pedig a helyi ételeken keresztül tudták megtapasztalni. Nagy előnyt jelentett, hogy a diákoknak nem voltak jelentős nyelvi akadályai, vicceket is megértették, ami a dán embereknél kulcsfontosságú.

Fenntarthatóság (javaslatok a gyakorlatok színvonalának növelésére, tapasztalatok a képzés fejlesztése érdekében) 1 2 3 4 5

Ez volt a céggel az első gyakorlat, de azt gondolom folytatnunk kell, hiszen a gyakorlat szakmai és kulturális tartalma is jó minőségű volt. A diákok tudták, hogy ők ennek a gyakorlatnak az « úttörői « és erre nagyon büszkék voltak, szerették volna megfelelően « kitaposni az utat » a jövő évi gyakorlatosoknak. A diákok beosztása megfelelő volt, talán érdemes lenne jövőre délutáni és delelőtti beosztást szervezni, így jobban eloszlana a munka és talán nagyobb segítség is lenne a cégnek. Jó volt látni, hogy a diákoknak nem kellett keresni a munkát, nagy segítséget jelentettek a fogadó cégnek és meg voltak velük maximálisan elégedve. Jó lenne, ha mindenki kaphatna 1 db biciklit, nagyban megkönnyítené a közlekedést és a programszervezést.

Általános értékelés (megvalósult-e a program célja, elégedettség, jó-gyakorlat, hasznosíthatóság, motiváció, tanulási eredmények értékelése): 5

A program célja megvalósult és azt gondolom a diákok is maximálisan elégedettek voltak. Jobb lenne a jövőben korban homogénebb csoportot vinni, a kisebbeken több lelkesedést láttunk, mint a nagyobb diákokon. A tanulási eredmények megvalósultak, a diákok tanultak, tapasztaltak és önállósodtak, szakmájuk által elhivatottabbak lettek.
Legnagyobb eredmények, személyes sikerek Soha nem sütegettünk még a tengerparton ez óriási élmény volt. Együtt gyújtottunk tüzet, vártuk a naplementét, faragtuk a nyársakat. A diákok önállóak voltak és ezt nagyon nagy eredménynek tekintjük.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 3

a program tematikája – 3

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 4

a program témája – 4

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 5

a program tematikája – 5

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 5

a program témája – 5

2018 / 2019

A1/2, A1/12

Célország: Dánia

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata szakképző intézményekben
Fogadó Intézmény: Jordbrugets Uddannelsescenter Århus
Időtartam: 10 hét
Időpont: 2018. augusztus 4. – 2018. október 13.
Résztvevők száma: 20
Kísérők száma: 1
Kísérő neve: Börzsönyi Gábor (4 hét), Kovács Anita (3,5 hét), Varga Zsuzsanna (3,5 hét)
Hátrányos helyzetű tanulók száma (a résztvevők összlétszámából): 10
Szakma: mezőgazdasági gépészet

Résztvevők: Ballabás István, Bodnár Márk, Cziráki Ádám, Déli Gábor, Gajár Zoltán, Halász Márton, Holop Beáta, Horváth Gábor Krisztián, Kékesi Martin, Koncsik Botond
Körmendi Balázs, Manhertz Dorottya, Marosi Ákos, Naszvadi Imre, Németh Kornél
Soós Tímea, Szabó Andor Ádám, Torma Máté, Tuza Sára Jázmin, Wieszt Kíra Hanna

Jordbrugets Uddannelses Center AArhus

Damgårds Alle 5. DK-8330 Beder

Green Academy

Időszak: 2018. augusztus 5. – október12.

Résztvevők: 20 fő diák, 3 fő kísérő tanár, váltásban

Kísérő tanárok:
Börzsönyi Gábor kísérő tanár (2018.08.04. – 09.04.)
Kovács Anita kísérő tanár (2018.09.04 – 09.25.)
Varga Zsuzsanna kísérő tanár (2018. 09.25. – 10.12.)

20 fő diák:
Ballabás István mg. gépésztechnikus
Bodnár Márk mg. gépésztechnikus
Cziráki Ádám mg. gépésztechnikus
Déli Gábor mg. gépésztechnikus
Gajár Zoltán mg. gépésztechnikus
Halász Márton erdészeti és vadg. technikus
Holop Beáta mg. gépésztechnikus
Horváth Gábor Krisztián mg. gépésztechnikus
Kékesi Martin mg. gépésztechnikus
Koncsik Botond mg. gépésztechnikus
Körmendi Balázs erdészeti és vadg. technikus
Manhertz Dorottya erdészeti és vadg. technikus
Marosi Ákos mg. gépésztechnikus
Naszvadi Imre mg. gépésztechnikus
Németh Kornél mg. gépésztechnikus
Soós Tímea erdészeti és vadg. technikus
Szabó Andor Ádám mg. gépésztechnikus
Torma Máté erdészeti szakmunkás
TUZA SÁRA JÁZMIN erdészeti és vadg. technikus
Wieszt Kíra Hanna erdészeti és vadg. technikus

Fogadó intézmény:

Jordbrugets Uddannelses Center Århus

Damgårds Alle 5

DK-8330 Beder

www.ju.dk

Intézmény legfontosabb oktatási területei: parképítő, kertész, gazdálkodó, gépkezelő, erdész, lovász, állattenyésztő.

Az intézmény részéről a felelős tanárok:

Peter L. Moesgaard intézményi igazgató
Karolina Sikala MSc, International Coordinator
Jørgen Pedersen dán osztályfőnök

Szállás: az intézmény kollégiumában

Felelős: Lilli Bach – kollégiumi vezető

Tapasztalatok:

A szállásunk a tavalyi évhez hasonlóan, az intézmény területén lévő kollégiumban volt, ugyanabban az épülettömbben, mint tavaly. Ez egy nagyon modern (5 éve épített) szállás, 2 ágyas, fürdőszobás szobákkal, közös étkezővel, nappalival. A kollégium „coin”-okkal működő mosodával rendelkezik, ahol automatikusan adagoló mosógépek, valamint külön szárítógépek vannak. Ezen kívül vannak természetesen egyéb lehetőségek is, azaz konditerem, pingpong terem, biliárdasztal, tornaterem stb. A szabad téren pedig röplabdapálya, gumiborítású kézilabda és kosárpálya található.
Az étkezést svédasztalos konyhával biztosítják, ahol három étkezésre van lehetőség, reggeli (8.30.), ebéd (11.45) és vacsora (17.30). Mindhárom étkezésnél svédasztalos tálalás történik, a megfelelő salátáspulttal stb. kiegészítve. A diákok számára felszerelt konyha áll rendelkezésre, ahol főzésre, sütésre van lehetőség. (Ezt többször ki is használtuk.)

Oktatásban résztvevő tanárok:

A program keretén belül több tanár vett részt az oktatásban, akik között voltak a már tavaly is oktató tanárok, de voltak új tanárok is.

Brian Fisker – erőgépek szerkezete

Stephen Douglas Dalton – tűzvédelem
Helle Jensen-Krogh – elsősegély

Agner Thomsen – hegesztés, fémipari munkák

Henning J. Ligaard – kollégiumi nevelő, kajak túra szervezője

Inger Høholt – fejés (fejés gépei)

Mathias Aalling – állattenyésztés, szarvasmarha tartás

Max Frederiksen – tűzvédelem, traktorvezetés vizsga

Svend Erik – mindenes kolléga, szervizben dolgozik

A program értékelése

A program folyamata, eseményei és élménybeszámolója ezen a Facebook-oldalon megtalálható.

A program 10 hetes, ami a tavalyi 3 hetes „Pilot” program tapasztalataira épült.

A tavalyi és gyakorlatáról már a program során visszajelzést kértek, s ezek alapján módosították a programot. A legnagyobb előrelépés a konkrét gyakorlati munkák megvalósításában jelentkezett, hiszen idén a gyerekek csak az első 4 hét során már arattak, szántottak, tárcsáztak és kombinátorral dolgoztak.

Szintén előrelépés volt, hogy a program során a dániai szisztéma szerinti képzés, azaz, az a módszer, hogy egy többszintű képzés keretében egymásra épülő készségeket alakítanak ki, amihez megfelelő képzés és vizsgázás után, az adott szintnek megfelelő jogosítványt, a vizsga letételét igazoló lapot adnak, ami nélkül viszont nem lehet az adott munkát végezni. Az első négy héten ilyen vizsgát tettek pl. a hegesztésből, a fejés gépeiből, illetve hasonló igazoló lap várható a traktor vezetés kapcsán is.

Az iskola gépparkja rendkívül felszerelt, több mint 15 db erőgépük (traktorjuk) van, amiből több gép vagy új, vagy csak néhány éves és nagy teljesítményű (pl. Case IH Puma, de pl. kint létünk során kapták meg a vadonatúj Class Arion 660-as traktort).

Az iskola cca. 50 ha területtel rendelkezik, s ezeken a területeken végezték a tanulók a különböző munkákat.

Nagyon pozitív tapasztalat, hogy minden műszaki problémát szinte azonnal kezelnek, tehát pl. Svend Erik a kultivátor járókerekét, ami kiszakadt, a fél órás ebédszünet során cserélte le, úgyhogy a gyerekek az ebéd után már mehettek is folytatni a munkát.

Addig minden kitűzött cél megvalósult, tehát a tanulók gépeket üzemeltettek, mindannyian végezhettek talajmunkát, betakarítást.

Fontos tapasztalat, hogy a két szakirány, az erdészeti és a mg. gépész szakirány között értelemszerűen jelentős differencia mutatkozik a szakmai felkészültség és háttértudás kapcsán. Pontosan ezért, amennyire lehetséges, törekedni kell arra, hogy a csoport mg. gépész tanulókkal legyen feltöltve.

A tananyag tartalma megfelelt az itthoni oktatásnak, így azok részére, akik gépészeti képzésen vesznek részt, a feldolgozott anyag már részben ismert volt.

A tanulók kapcsán egyértelműen és mindig pozitívan visszajelzéseket kaptunk, külön kiemelték, hogy látszik, hogy a gyerekek szeretnek dolgozni és motiváltak.

A gépészeti oktatás tekintetében teljesen új „jó gyakorlat”-tal idén sem találkoztunk, kivéve talán, hogy a traktor vezetési gyakorlat kapcsán egészen hihetetlen mennyiségű eszközt és anyagi forrást (gázolajat) biztosítottak ahhoz, hogy a tanulók elérjék a vizsgához szükséges szintet. A vizsga természetesen nem jogosítvány, hanem annak a vizsgálata, hogy biztonsággal tudnak mozogni a gépekkel, s ehhez egyfajta bizonyítványt is adnak, amennyiben a tanuló sikeresen megoldja a feladatot.

Ugyanaz a tulajdonképpen korlátlanul rendelkezésre álló feltétel rendszer volt látható a hegesztési gyakorlat során is, a tanulók 2 napon keresztül folyamatosan hegesztettek 6 állásban, ami igen jelentős anyagfelhasználást jelentett. A munkájukat egyébként egy érdemjeggyel értékelték is.

Az angol nyelv tekintetében fontos tapasztalat, hogy a tanulóinknak nagyon nagy szüksége lenne az alapvető angol nyelvi ismeretekre. A 10 hetes gyakorlat során interaktív angol nyelvi képzést kaptak. A tanulók aktívan bekapcsolódtak az órán zajló munkába és jól tudták hasznosítani a megszerzett, általában a szakmához kötődő angol kifejezéseket.

A nyelvórákon tanultakból nem volt számonkérés, ismétlés. Ezért hasznosnak bizonyult az ott tanultakat a nap későbbi szakaszában külön gyakorolni a gyerekekkel, hogy a megszerzett tudás rögzüljön és készséggé váljon.

Remélhetőleg a 10. hét végén nem csak szakmailag, hanem az angol tekintetében is fejlődni fognak, hiszen minden foglalkozás angolul történik, s bár kapnak segítséget (fordítottunk, amikor szükséges volt), várható, hogy az angol nyelvi környezet hatására fejlődni is fognak, különösen, hogy a második harmadban Anita tanárnő van velük, aki angol nyelvtanár.

A programnak az is célja, hogy tanulóink ismerkedjenek a dán kultúrával és kapcsolatot teremtsenek a fogadó ország fiataljaival, szélesítsék ezáltal a világról alkotott képüket, fejlődjön szociális kompetenciájuk. Ez a cél kiválóan megvalósult a magyar est folyamán. További haszna, hogy hazánkat és a magyarokról kialakult vélekedést népszerűsítették és nem utolsó sorban ez volt az a helyzet, ahol a gyerekek kötetlenül, oldott légkörben rá voltak kényszerülve az idegen nyelv használatára.

Az elsősegély-, és a tűzvédelmi oktatás rendkívül életközeli, gyakorlatias volt. Az elméleti képzés során elhangzottakat a gyakorlatban is mindenki megpróbálta.

Célszerű lenne ezt a képzés a gyakorlat első hetében megtartani, hogy az itt megszerzett tudást a 10 hét alatt folyamatosan hasznosíthassák!

A vizsgára való felkészülést nagyban segítette, hogy a csoportokat magunk alakíthattuk ki, így minden csoportban volt a különböző területeken jártas diák. A csoporton belüli együttműködés teljes mértékben megvalósult.

A tanulók nagyon komolyan vették a vizsgára történő felkészülést. Széleskörű, alapos ismereteket tükröztek az általuk készített prezentációk. Az elméleti vizsgán kicsit több szerep jutott az angolul jól beszélő diákoknak, de a gyakorlati vizsgán az e téren jártas tanulók megmutathatták tudásukat.

A vizsgabizottság valamennyi tanuló vizsgáját eredményesnek ítélte. Felkészültségüket, tudásukat, hozzáállásukat és fegyelmezett magatartásukat külön kiemelték.

A program kifejezetten tartalmasnak, hasznosnak, és készség fejlesztőnek tekinthető.

2018 / 2019

A1/3, A1/13

Célország: Dánia

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata szakképző intézményekben
Fogadó Intézmény: Zealand Business College
Időtartam: 10 hét
Időpont: 2018. augusztus 5 – 2018. október 12.
Résztvevők: 18
Kísérők száma: 2

Kísérő neve: Németh Szilárd, Tóth Judit Emma
Hátrányos helyzetű tanulók száma (a résztvevők összlétszámából): 10
Szakma: húsipar
Résztvevők: BUDAVÁRI Balázs, BALOGH Ákos, CSOLLÁK Ádám, KORMOS Péter, KECSER Norbert, BOTLIK MÁRK, SZEGEDI István Zoltán, BORONYÁK Szabolcs
KOLOMPÁR Bence, ROMANÓCZKI László, CSORDÁS Ferenc Adrián, MÜHL Dominik
TOLNAI Gergő, LÁNG Norbert, KOLETÁR Nóra Lili, BADITS Adrián Zsolt, VAJDA Róbert, BODZSÁR Erhard Balázs

Dániai szakmai gyakorlat beszámoló

Helyszín: Dánia, Roskilde
Időpont: 2018. augusztus 5. – 2018. október 12.
Téma: húsipari szakmai gyakorlat
Szakma: húsipari termékgyártó, állattenyésztő és állategészségügyi technikus
Fogadó szervezet: ZBC Roskilde

A program a 14. évben került megszervezésre, nagy hagyományokra tekint vissza, mely az iskolának és a képzésnek most már szerves része. A program az elejétől a végéig egy izgalmakat, lehetőségeket, motivációt és rengeteg pedagógiai kihívást rejtett magában, amikkel szívesen birkóztunk meg a tanulókkal közösen. A felkészítést és a kiválasztást már idejében elkezdtük, hogy megfelelően ki tudjuk választani azokat a tanulókat, akik a tanulmányaik és az egyéni motivációik alapján a leginkább érdemesek arra, hogy egy ilyen lehetőséggel élhessenek. Sajnos a csökkenő diáklétszám először éreztette hatását, hiszen az idei évben cask 18 diákot sikerült a képzésre kiválasztani két iskolából.

A felkészítők alkalmával nemcsak a szakmai elméleti és gyakorlati tudást igyekeztünk átadni a diákoknak, de kulturális és csapatépítőket is szerveztünk, mely már az utazás előtt összekovácsolta a csapatot. A felkészítők alkalmával a diákok együttműködtek, érdeklődtek és maximálisan felkészültek egy idegen környezetben várható akadályokra, azok kezelésére.

A szakmai képzés 8 hetes ipari hentes képzést és 2 hetes bolti hentes képzést foglal magában, melyet kiválóan a korábban a partner által megküldött órarend alapján a gyerekekkel magyarra fordítottunk, hogy a szülők és a szakmai kollégák számára is érthető és világos legyen. A program elején megismerkedtünk a higiéniai előírásokkal, az eszközökkel és kialakítottuk a tanulók helyismeretét a kinti képzőhelyen. Szerencsére a vágóhídtól a boltig minden egy épületben van a kollégiummal, így a tanulók igazán otthon érezhették magukat a 10 hét alatt. Az elmélet és a gyakorlat aránya nagyjából megegyezett, a szakmai ismeretek elmélyítését pedig egy vizsgával zárták a tanulók a program végén.

A 10 hét alatt mikrobiológia, higiénia, HACCP, húsipari ismeretek, nemzetközi húsipari ismeretek, szakmai számítások, csontozás, bolti darabolás, konyhai gyakorlat és vágóhídi munka tették ki a képzés 90%-át, a fennmaradó 10%-ot pedig az elsősegély és a tűzoltási gyakorlat képezték, melyekről a tanulók szintén elsimerést kaptak. A tanulók a rájuk szabott feladatokat minden esetben elvégezték, azonban a koruk és az önállótlanságuk újból és újból bebizonyította, hogy szükség van mellettük kísérőkre, akik segítik és támogatják őket a program során, lelki támaszt nyújtanak. Az ismereteik bővültek, látókörük szélesedett, tapasztalatokat szereztek, melyeket itthon jelenleg is kamatoztatnak az oktatás vagy a munka világában. Megismerkedtek egy teljesen idegen képzőhely sajátosságaival, a tanárok más oktatási módszereivel, megbarátkoztak a dán diákokkal és önállóbbak lettek.

Azt gondolom a dániai képzés legnagyobb haszna abban rejlik, hogy az ismeretek bővítése mellett egy idegen környezetben, idegen tanárok között kell a tanulóknak helytállni, a nyelvi akadályokat áthidalva. Sajnos a jelenlegi hazai képzési rendszer nem követel olyan szintű szakmai nyelvtudást, amely az önálló feladatvégzéshez szükséges lenne, így a tanári tolmácsolás, feladatok ismétlése és a mindennapi angol óra elengedhetetlen. A tanulók között akadtak tanulási nehézségekkel rendelkezők, azonban kilépve a korlátolt rendszerekből, játékos, rávezető feladatokkal nagy sikereket értünk el még az ő esetükben is. Már a program elején láthattuk, hogy ez nem egy kis csoport. Lényegében egy osztály, egy hatalmas család, ami csak úgy tud működőképes maradni, ha összetart. Ezt tartom a mi egyik legnagyobb személyes sikerünknek, ugyanis a mindennapos viták és fegyelmezések ellenére a gyerekek megszerették egymást és köztük minket is, új barátságok alakultak és ezzel együtt a személyes kompetenciák fejlődtek, átalakultak, a konfliktuskezelés pedig azt gondolom egy egészen új szintre lépett.

A program során minden tervezett tevékenységet megvalósítottunk az ingyenes városi programokkal pedig azt gondolom olyan plusz adtunk ehhez az úthoz, amit sose felejtenek el a tanulók.

A tanárainkkal való kapcsolat már az elejétől kezdve ragyogóan alakult, szerették a magyar diákokat, legfőképpen a humorukat a nyelvi korlátok ellenére. A hétvégi főzések alkalmával készítettünk a tanárainknak is magyar különlegességeket.

Hátrányos helyzetüket tekintve a tanulók nagy része még soha életében nem volt külföldön, repülőről még csak álmodni sem mertek. Olyan interkulturális készségeket sajátítottak el a tudtukon kívül, amit sok esetben csak itthon vettek észre.

A heti munkanapló írást idén egy új munkanapló sablonnal segítettük, mely a tapasztalatok szerint sokkal könnyebb volt a tanulóknak és sokat tanultak belőle. Sajnos a diákoknak nem volt lehetősége számítógépen írni a munkanaplót, lévén nem állt rendelkezésre Magyar billentyűzet és az iskola laptopok beállíthatósága ezt nem engedte, így többen kézzel írták, akinek volt saját laptopja ő pedig gépen. Az angol ismereteket a munkanaplón keresztül is szerettük volna mélyíteni, mely azt gondolom az ismétlésnek is köszönhetően sikerült.

A program hétvégenként lehetővé tette a szabadidős programok szervezését, melyek a következők voltak: városnézés Roskildében, Katedrális megtekintése, BMX-ezés, viking hajózás, kirándulás Svédországba, Kronborgi kastély megtekintése, veterán autó bemutató, Tivoli – vidámpark, Bakken vidámpark, tengerparti programok, Frederiksborg kastély megtekintése, Carlsberg sörgyár meglátogatása, Csodák Palotája, Állatkert. A tanulóknak a részvétel minden programon kötelező volt, ezen kívül aktívan részt vettünk a helyi kollégiumi klub életében és az általuk szervezett „Activity Day”-eken. A diákok itt dán és olasz tanulókkal játszottak és beszélgettek, ami szintén hozzájárult az interkulturális készségeik fejlődéséhez.

A kollégiumi és az iskolai élet lenyűgözte a tanulókat a korai takarodó ellenére. Megszerették és mi is megszerettük a helyet, melyet 10 hét után már majdnem az otthonunknak tekintettünk, nehéz szívvel hagytuk el a szobánkat, de leginkább egymást, a kissé hangos, de szerethető családunkat, amiben mindenki egy különálló egyéniséget, egy színfoltot alkotott. A hétvégén az ellátásunkat saját magunknak kellett megoldani, ami egy külön csapatépítő tevékenység volt minden egyes alkalommal. Mivel 20 főre kellett főzni hétről hétre igyekeztünk ezeken a napokon a magyaros ízeket visszacsempészni a fogások közé. Szerencsére az iskola szakács képzésének köszönhetően olyan felszerelt konyhákban tudtuk az ételeket elkészíteni, ami jelentősen megkönnyítette a feladatot.

A kinti kapcsolattartóink profi módon szervezték a mindennapi életünket, segítettek és együttműködtek minden esetben, megkönnyítve ezzel a mi és a tanulók kinttartózkodását is. Mivel kint tartózkodásunk első 4 hetében egy Magyar pék csoport is az iskolában gyakorlatozott, részt vehettünk az általuk szervezett Magyar napon, ahol Magyar süteményeket, pékárut kóstolhattunk.

A tanulói kérdőívek azt gondolom visszajelzik azt, amit mi is láttunk, hogy a generációs problémák ellenére ez az út nem egy „selfie” volt az életükben, nem egy érzelmi inkontinencia, amin csak átugrottak. Ők megéltek, átéltek és szerettek Dániában lenni, hazavágytak de tapasztalatokat gyűjtöttek, információkat dolgoztak fel. Tanultak, mert tudták, hogy ki kell használniuk a körülményeket, magukba szívniuk a tudást, amit sokszor nehezen fogadtak el, de tudták, hogy hasznukra válik. Együttműködtek egymással és csoportszerepeket éltek meg.

Ismerve a Z generációt újítottunk és azt gondolom egyedi dolgot vittünk véghez, ugyanis a 10 hét alatt minden nap facebook bejegyzést tettünk közzé az életünkről, így a szülők, tanárok, barátok de még az idegen érdeklődők is követhettek minket napi szinten. A közel 3000 fotó és videó azt gondolom önmagáért beszél: Facebook-oldal

A 10 hétről készült videó: youtube.com – Húsipari szakmai gyakorlat Dániában 2018

A fogadó partnerrel az együttműködés hibátlanul működött, mindenben készségesen segítettek és a szabadidős programok megvalósítására is támogatást nyújtottak.

Mindent összevetve azt gondolom a tanulók szakmai fejlődése nem kérdéses, minden évben újra és újra bebizonyítja a program, hogy szükség van az itt megszerzett tudásra, ezen kívül a kulturális fejlődés, a világra való nyitás is mind olyan élmények, amikkel a tanulók egy személyes fejlődési útra lépnek és akarva akaratlanul kamatoztatják a tudásukat.

Tóth Judit Emma és Németh Szilárd

2018 / 2019

A1/4

Célország: Ausztria

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata szakképző intézményekben
Fogadó Intézmény: Landwirtschaftliche Fachschule , Bildungszentrum Litzlhof
Időtartam: 3 hét
Időpont: 2019. május 19-június 8.
Résztvevők száma: 3
Kísérők száma: 1
Kísérőtanár: Jung Lilla (1,5 hét); Ifjú Tamás (1,5 hét)
Szakma: mezőgazdaság
Résztvevők neve: Gódor Botond, Moholkar Damini, Kispál Kornélia

Gyakorlat országa : Ausztria
Fogadóintézmény/cég neve : Landwirtschaftliche fachschule, Litzlhof
Város : Lendorf / Litzlhof
Gyakorlat időtartama (utazással együtt) : 2019. május 19-június 08.
Csoportvezető 1 neve : Ifjú Tamás
Csoportvezető 2 neve : Jung Lilla
Diákok száma : 4 – 1 diák megszakította a gyakorlatát

Szállás értékelése: 5

Az iskola kollégiumában kaptunk szállást. A tanulók egy háromszobás, fürdőszobás, WC-s, előszobás lakrészt kaptak, tanári szállásként egy szoba-mosdó-WC lakrész szolgált. Ezek egymás mellett helyezkedtek el, megkönnyítve ezzel a csoport együtttartózkodását. Hűtőszekrényt biztosítottak, illetve használhattuk az iskolai ebédlő létesítményeit .
Utazás értékelése 5 Egy rendkívül jó állapotú és kényelmes bérelt Passat kombival utaztunk. Odautazásnál még egy autó részt vett a csomagok szállításában, és erre szükség is volt, a Passatba nem fértünk volna be. Hazafelé ez a probléma azért nem állt fenn, mert egy tanuló a gyakorlatot megszakította, így vele és az ő csomagjaival kevesebb lett a terhelés, kényelmesen fértünk.

Fogadó intézmény értékelése: 5

A Litzlhof-i mezőgazdasági szakiskola egy rendkívül jól felszerelt, széles körű mezőgazdasági tevékenységet folytató szakiskola. Sok olyan dolgot is tanítanak, amik nálunk nincsenek. Mindehhez széles körű műhely és eszközellátottsággal rendelkeznek. Nagyon szép környezetben, nagyon jól megközelíthető helyen van ez az iskola. Az iskola vezetője és tanári kara rendkívül készségesen támogatta tanulásunkat. Jó kapcsolat alakult ki.

A program szakmai értékelése: 5

Szakmai programjaink az állattenyésztés, és az állattartással kapcsolatos egyéb tevékenységek köré csoportosultak. Lehetőségünk volt széles körben betekinteni az osztrák állattartás körülményeibe. Építettünk villanypásztort, fejtünk, készítettünk sajtot, joghurtot, volt részünk patkolásban, lovak lemozgatásában, háztartástan gyakorlaton a gazdaság alapanyagaiból készítettünk vacsorát, kipróbálhattuk magunkat az asztalosműhelyben és a fémmunkák terén is, bár ez utóbbiak számunkra igencsak új területek voltak. Részt tudtunk venni elméleti órákon is, ahol a marhatartás módjaival ismerkedtünk, illetve bepillantást nyertünk más szakmákba is . Szerencsére nagyon sok lehetőségünk adódott a nyelvgyakorlásra is, hiszen itt legfőképp németül tudtak csak, néhány emberrel lehetett angoll is beszélni. A helyi nyelvjárás csak az első napokban jelentett nehézséget, utána már mi is beépítettük beszédünkbe az itteni nyelvi fordulatokat. Amit el kellene tanulnunk, és itt is jó lenne megvalósítani, az elsősorban a műhelyekben való oktatás rendszere, illetve a melléktevékenységek oktatásának sokszínűsége. ( Gondolok itt az asztalosműhelyre, fémműhelyre, traktorjavító műhelyre, illetve a sajkészítésre, a háztartástan gyakorlatra…)

A program kulturális részének értékelése: 5

Ausztria , és ezen belül Karintia elsősorban természeti értékei által kínál programokat az ott tartózkodóknak. Mi is elsősorban ezek mentén terveztük szabadidős programjainkat, de ezeken kívül interaktív kiállítások és régi filmek révén is tudtunk újat tapasztalni. Meglátogatott célpontok : Wörth-i tó és környéke, sétaKlagenfurt városnézésMinimundus, KlagenfurtSpittal, városnézésMillstadter seeMalta Hochalpenstrasse, gát, kiállítás megtekintése Grossglockner, alpesi út, gletscher Bled, Szlovénia : séta, vár, sziget Vintgar szurdok, Szlovénia Piramidenkogel Állatkert a Wörth-i tónál ( Rosegg) Möllbrücke élményfürdő

Fenntarthatóság: 5

Mindenképpen jó lenne ezt a típusú gyakorlatot a továbbiakban is szervezni, folytatni. Amin esetleg lehetne javítani, az az előzetes tervezés. Jó lenne már itthon tudni, hogy mikor milyen helyekre tudunk menni, milyen munkákat tudunk ellátni. Ahhoz megfelelő felszereléssel lehetne érkezni, illetve előzetesen szakmailag is fel lehetne készülni rá. Most sok volt a spontán ötlet alapján szervezett nap, amibe nyilván az időjárás is beleszólt, illetve az is, hogy a fogadó intézményben az utolsó három tanítási hétre érkeztünk, és az osztálykirándulások, évzárással kapcsolatos teendők skdzor átírták a programot.

Általános értékelés: 5

Összességében az a három diák , akik végigcsinálták a gyakorlatot, nagyon jól érezte magát, sokat fejlődött. Ugyanez elmondható ránk , kísérő tanárokra is. A negyedik diák utólag rendkívül bánja a döntését, melyet lelki okokból hozott meg a gyakorlat első hetének végén. Ő a 8. napon hazautazott, ezzel számára a gyakorlat nem teljesítettnek minősült, és a támogatási összeg visszafizetését vonta maga után.
Legnagyobb eredmények, személyes sikerek Rendkívül jó érzés volt megtapasztalni egy másik iskola rendszerét, felépítését. Jóm ötletekkel gazdagodni, jó példákat látni…és néha hibákat megtapasztalni is.
Élmény volt az a nyelvi közeg, amelybe csöppentünk, jó volt megélni saját fejlődésünket az idegen nyelvi beszéd és megértés terén. Csodálatos helyekre jutottunk el, jó volt ezeket az élmányeket együtt megélni.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája 5

a program tematikája – 3

a képzés nyelve – 4

a fogadóország oktatási rendszere – 4

a program témája – 3

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1: egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5: nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 5

a program tematikája – 5

a képzés nyelve – 4

a fogadóország oktatási rendszere – 5

a program témája – 5

2018 / 2019

A1/5

Célország: Spanyolország

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata vállalatoknál
Fogadó Intézmény: CIFEA Molina de Segura / IMIDA
Időtartam: 3 hét
Időpont: 2019. március 24 – április 12.

Résztvevők száma: 4
Kísérők száma: 1
Kísérőtanár: Tóth Judit Emma
Szakma: környezetvédelem
Résztvevők neve: Varga János, Gyukli Réka Emília, Nánási Petra Erzsébet, Szabó-Király Bence

Gyakorlat országa: Spanyolország
Fogadóintézmény/cég neve: CIFEA Molina de Segura / IMIDA
Város: Murcia, Molina de Segura
Gyakorlat időtartama (utazással együtt): 2019. március 24 – április 12.
Csoportvezető 1 neve: Tóth Judit Emma
Csoportvezető 2 neve:
Diákok száma:

Szállás értékelése (minőség, szobák elosztása, megközelíthetőség, stb.): 1 2 3 4 5

A szállás a CIFEA partneriskolában volt, 2 ágyas szobákban, melyekhez fürdő is tartozott. Minden szobában volt hősugárzó, amire szükség is volt a hideg idő miatt. Rendelkezésre állt az iskola konyhája, ahol egyszerűbb ételeket tudtunk készíteni, hűtőt hasznáni. Wifi sajnos csak a bejáratnál volt elérhető, de ott kiválóan működött. A szobákban az ágyneműt hetente cserélték a törölközőkkel együtt. A szállás Molina de Segura városban található, ami Murciától nincs messze, parkoló rendelkezésre állt.

Utazás értékelése (utazás minősége, kényelme, esetleges fennakadások, stb.) 1 2 3 4 5

Repülővel utaztunk (wizzair légitársaság) oda és vissza is, Alicante repülőtérről. Az indulás sajnos nagyon korai volt, de mindenki egyet értette abban, hogy a repülőjegyen inkább spóroljunk és több helyet látogassunk meg az így megtakarított pénzből. Alicante repülőtéren autót béreltünk, melyre nagy szükség volt, hiszen a diákok gyakorlati helye tömegközlekedéssel nagyon nehezen megközelíthető volt. Az autó nagy rugalmasságot adott, rengeteg helyet meg tudtunk nézni. A bérlést a Malév Airtours intézte, így nem kellett kauciót sem fizetni. A visszafele úton 1 órát késett a gép, de nem okozott nagy problémát.

Fogadó intézmény értékelése (kapcsolattartás, információátadás, szakmaiság, stb.) 1 2 3 4 5

AZ IMIDA nevű cégnél ez volt a második gyakorlat, ők Murcia régiójának Mezőgazdasági Kutatási és Fejlesztési és Élelmezési Intézet talaj-és növényvédelmi kísérleteket folytató kutatóintézete. A szerveztnél a kapcsolattartó Juan Antonio Sanchez, aki a legnagyobb odafigyeléssel intézte a diákok gyakorlatát. Kettesével voltak beosztva két munkaterületen, majd 1,5 hét után cseréltek. Akikkel dolgoztak szinte mindenki beszélt angolul, valaki jól, valaki kevésbé, de a diákok meg tudták magukat értetni, nem szorultak segítségre. A cég rendkívül felszerelt és szinte mindennel foglalkoznak : növények vizsgálata, talajvizsgálat, élősködők elemzése, selyemhernyó kutatás, kísérletek, kutatások, környezetvédelmet támogató kezdeményezések, külföldi szakmai konferenciák.

A program szakmai értékelése (tervezett és megvalósult tevékenységek, új szakmai tudás, új elmélet, a gyakorlat haszna, tanulók visszajelzései, együttműködés a fogadó intézménnyel, oktatás színvonala (tömören, egyszerűen, célratörően), jó példák hasznosítása otthon): 1 2 3 4 5

A tervezett programokat a diákok megvalósították. Megvalósult tevékenységek : öntözőrendszer telepítés, talajminta gyűjtéstalajminta vizsgálatélősködő vizsgálatmikroszkóp használatszakmai számítások, munkautasítások angol nyelvű ismerete, rovarok elemzése, mintavétel, pollenvizsgálat, pollenminta gyűjtéskézi porzásmódosított levegőjű környezetben végzett növény és rovar kísérletek növények gyökerének vizsgálata, növények ültetése, kísérlethez Nemzeti Parkok növény és állatvilágának ismerete Nemzeti Parkok szabályainak ismerete és betartása munkahelyi kommunikáció mezőgazdasági szakmai verseny meglátogatása A diákok olyan újszerű szakmai tudásra tehettek szert, amit itthoni keretek között nem sok cégnél tudtak volna. A környezetvédelem minden területén szerezhettek tapasztalatokat és átfogó képet kaptak arról, miért fontos a mezőgazdaságban odafigyelni az ok-okozati összefüggésekre. Az oktatók/mentorok minden feladatot kiadtak nekik, ellenőrizték, majd a diákok önállóan dolgoztak. Előző nap mindig tájékoztatva lettek a feladatokról, az időjárási viszonyok miatti változásokról. A kiválóan felszerelt labor a diákoknak teljesen új technikákat mutatott meg és olyan műszereken dolgozhattak, amiken előtte még nem. Sok kísérlet előkészítéséhez a monotónia tűrésre is szükségük volt, de mivel ez szakmájuk velejárója, könnyedén vették. A munkaidő 08.00-14.30-ig tartott a diákoknak.

A program kulturális részének értékelése (milyen kulturális tevékenységek valósultak meg – akár felsorolás szerűen is): 1 2 3 4 5

Alicante – El Palmeral Park – pálmapark Alicante – Castell de Santa Bàrbara Alicante – Alicante, Explanada de Espana: Palm Tree AvenueMurcia – Cathedral MURCIA – Jardin Floridablanca Molina de Segura városnézés Calblanque National ParkFaro Cabo de Palos – világítótorony La Manga del Mar Menor – strand Salinas de San Pedro – rózsaszín sókinyerő tavak Santuario de la Fuensanta – templom SALTO DEL USERO – kirándulás Pantano de La Cierva tó PLAYA EL PORTÚS – strand CARTAGENA – városnézés GROLYMPIA – CIFEA (Torre Pacheco) – mezőgazdsági gyakorlati verseny Monteagudo – Várjátékok Granada városnézés Gibraltár – városnézés, Cable Car Delfin safari Malaga városnézés Cabo de Gata – kilátópont CIEZA – RAFTING Playa de Bolnuevo – strand Cascada Pantano Elche – mesterséges vízesés/víztározó ELCHE PALM PARK – Európa leghíresebb pálmaparkja Rio Safari Elche – állatkert

Fenntarthatóság (javaslatok a gyakorlatok színvonalának növelésére, tapasztalatok a képzés fejlesztése érdekében): 1 2 3 4 5

A fogadóintézmény úgy vált el, hogy menjünk bármikor, jó képességű, tanulni vágyó fiataloknak mindig van náluk hely. A diákok sok segítséget jelentettek a cégnek. Jó lenne a képzésükbe szintén illeszkedő vízvizsgálatokban is részt venni, de sajnos ott még nincs angolul jól beszélő kolléga. A diákoknak a szakmai kifejezésekből sikerült jól felkészülnie, de fontos lenne idegen nyelvű munkautasításokat is elemezni velük (erre most már van példa). A fogadóintézménnyel érdemes lenne egy közös sütögetést tervezni az utolsó nap végére, nem csak egy közös ebédet, ami így kötetlenebb lenne, a diákok könnyebben tudnának elköszönni.

Általános értékelés (megvalósult-e a program célja, elégedettség, jó-gyakorlat, hasznosíthatóság, motiváció, tanulási eredmények értékelése): 1 2 3 4 5

Szerintem nem csak a diákoknak volt ez élete élménye, de nekem is. Tanulni mentek és olyan szakmai tudással tértek haza, amiről nem is álmodtak. A kultúrális tevékenységeket, azt gondolom 100%-ban kihasználatuk, és szerencsére a diákok annyira lelkesek voltak, hogy azt mondták, használjuk ki az összes itt töltött időt, ők nem akarnak hétvégén pihenni. Szerették a gyakorlati helyet, a kollégákat, jó munkahelyi kapcsolatokat alakítottak ki, érdeklődtek, kérdeztek és végtelenül jól érezték magukat. A 3 hét pont ideális volt számukra, hiszen a hétvégi programokkal együtt hamar eltelt, így honvágy talán csak az ételek miatt alakult ki. Aboszolút jó gyakorlatnak ítélem meg az itt töltött 3 hetet mind szakmai mind kulturális szempontból.

Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

3 hétig vezettem egy idegen országban 4 diákkal. Azt gondolom ezt már önmagában hatalmas sikernek élem meg. Együtt fedeztük fel ezt a csodálatos környéket, Murciát, ami nem a legkedveltebb turisztikai látványosság, pedig varázslatos hely. A diákok szakmailag sokat fejlődtek, a személyes sikereiket megosztották és az étkezésben is próbáltuk a lehető legkevesebbet pazarolni, környezettudatosak voltunk. Eljutottunk Gibraltárra, és olyan jól gazdálkodtunk a pénzzel, hogy még raftingozni is el tudtunk menni.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 4

a program tematikája – 4

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 3

a program témája – 3

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 5

a program tematikája – 5

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 4

a program témája – 5

2018 / 2019

A1/6

Célország: Portugália

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata vállalatoknál
Fogadó Intézmény: BRAGAMOB
Időtartam: 3 hét
Időpont: 2019. április 27-május 18.

Résztvevők száma: 7
Kísérők száma: 1
Kísérőtanár: Covic Judit
Szakma: mezőgazdaság
Résztvevők neve: Tóth Péter; Rádi Norbert; Törgyekes Gergely; Csapó Sára; Pócsik Annamária; Pikács Cintia; Pikács Vanessza

Gyakorlatországa: Portugália
Fogadóintézmény/cég neve: Braga Mob
Város: Braga
Gyakorlat időtartama (utazással együtt): 2019. április 27 – május 18
Csoportvezető 1 neve: Covic Judit
Csoportvezető 2 neve: –
Diákok száma: 7

Szállás értékelése (minőség, szobák elosztása, megközelíthetőség, stb.): 4

Szállásunk az Urban Hotel Estacao volt, amely közvetlenül Braga város vasútállomásával szemben található. Öt perc séta a város központjától. A szálloda minden szempontból megfelelt nekünk. Mindazonáltal, a diákok a következőket emelték ki: a négy lány két kétágyas, a fiúk egy pótágyazott szobát kaptak. Ez utóbbi meglehetősen szűkösnek bizonyult három megtermett gazdász legénynek. A reggeli kicsit egysíkú volt, de ez a« basic »szállodák velejárója. A wifi erőssége nem volt igazán megfelelő a szállodában tartózkodó fiatalok számát tekintve. Ennek ellenére meg tudtuk oldani a kapcsolattartást.

Utazás értékelése (utazás minősége, kényelme, esetleges fennakadások, stb.): 4

Az utazás szervezése hibátlan volt. A repjegyeket és a beszállókártyákat időben megkaptuk. Az odaúton azonban óriási tömegbe keveredtünk a BUD reptéren. A WizzAir egyszerre három járat utazóközönségét csekkolta. Rengeteg ember rendezetlenül volt kénytelen várakozni, mert nem volt jelen egyetlen egy reptéri szervező sem. Alig értük el a gépet. A repülés viszont zavartalan volt, kellemesen telt. A visszaúton gépünk késett: 18:35 helyett 20:20-kor (helyi idő szerint) és budapesti idő szerint éjfél körül értünk haza.

Fogadó intézmény értékelése (kapcsolattartás, információátadás, szakmaiság, stb.): 5

Évek óta dolgozunk a Braga Mob fogadóintézménnyel. A gyakorlatok és a kulturális programok szervezése részükről, mint eddig mindig, most is hibátlan volt. A gyakorlati helyek kiválasztása, a diákok szállítása, az étkeztetés remek volt. A hétvégeken és a szabad napokon (május 1) egész napos kirándulások keretében a következő városokba utazunk el: Lisszabon, Porto, Valenca, Vigo (Spanyolország), Viana do Castello, Fatima. Megnézhettük Braga város nevezetességeit és ellátogattunk a város két legismertebb zarándokhelyére is: Bom Jesus és Sameiro. A kísérőtanárok számára közös ebédeket és más programokat is szerveztek.

A program szakmai értékelése (tervezett és megvalósult tevékenységek, új szakmai tudás, új elmélet, a gyakorlat haszna, tanulók visszajelzései, együttműködés a fogadó intézménnyel, oktatás színvonala (tömören, egyszerűen, célratörően), jó példák hasznosítása otthon): 5

Tanulóink tiszta, modern gazdaságokban dolgoztak, segítőkész, nyitott családoknál. A tejelő tehenészetben zajló munkákat ismerték meg, együtt étkeztek és dolgoztak a családtagokkal, élték a tejesgazdák mindennapjait. Az iskolapadban elsajátított tudást a gyakorlatban alkalmazták. A három hetes gyakorlat végeztével jól értik és átlátják egy tejelő tehenészet működését, ismerik a napi, heti feladatokat a takarmányozástól a tej leadásáig. Bekapcsolódtak a családok munkarendjébe, korán keltek, takarmányt kevertek, osztottak, megtanulták kezelni a fejőgépet, traktort vezettek, birkát nyírtak, lovakat csutakoltak, ha kellett, mindenféle kerti munkákat végeztek, sajátítottak el. A kommunikációs nehézségek sikeres leküzdése önbizalmat adott nekik, nyitottabbak lettek, felkészültebbek arra, hogy idegen nyelven beszéljenek vagy bármely módon megértessék magukat. A napi megbeszélések során törekedtek arra, hogy felismerjék a tanulási folyamat lényeges momentumait, azokat önállóan megfogalmazzák és megosszák a többiekkel. Felismerik és meg tudják nevezni a különbségeket a portugál és a hazai viszonyok között. Javaslatokat fogalmaztak meg az iskola tangazdaságának lehetséges fejlesztésére (szellőzés, réselt padló, etetőfolyosó, stb). A tanulók visszajelzései kivétel nélkül nagyon pozitívak voltak. Úgy ítélték meg, hogy sokat tanultak, és szociális készségeik is fejlődtek. Megkedvelték a családokat és megkedveltették magukat. Sokat tanultak, de sokat is segítettek házigazdáiknak. Elérhetőségeket cseréltek és kapcsolatban fognak maradni. A visszaúton önállóan és bátran mozogtak a reptéren.

A program kultúrális részének értékelése (milyen kulturális tevékenységek valósultak meg – akár felsorolásszerűen is): 5Kulturális programjainkat – ahogy a szakmai gyakorlatainkat is a partner intézmény, a Braga Mob szervezte és bonyolította. Kérésünkre egy plusz programot is lehetővé tettek számunkra, és a gyerekek kérésére másodszor is kivittek bennünket az óceánhoz. A hétvégéket és a szabad napokon (május 01) egész napos kirándulásokon vettünk részt és a következő látványosságokat, zarándokhelyeket, városokat látogattuk meg: Lisszabon – városnézés idegenvezetéssel Porto – városnézés idegenvezetővel, hajókájzás Valenca, középkori erődváros Vigo (Spanyolország), strand, óceánViana do Castello, zarándokhely és óceán Fatima, zarándokhely Braga város nevezetességei: katedrális, püspöki palota, római kori emlékhelyek, parkok, kertek, múzeumok Bom Jesus, Braga, zarándokhely Sameiro, Braga zarándokhely. A kirándulások és felkészült idegenvezetőink által sok ismeretet szereztünk Portugália történelméről, kultúrájáról. A diákok lelkesen kóstolgatták a számunkra kicsit idegen ételeket és előszeretettel látogattak el Braga cukrászdáiba. Igazi gasztronómiai utazás is volt számunkra ez a három hét.

Fenntarthatóság (javaslatok a gyakorlatok színvonalának növelésére, tapasztalatok a képzés fejlesztése érdekében): 5

Javasolom 2-2 diák elhelyezését egy-egy gazdaságba. Úgy vélem, így jobban önállósodnának, még többet dolgoznának és ezáltal többet is tanulnának. Esetleg érdekes lenne farmlátogatásokat is beiktatni, hogy a diákok ne csak egy gazdaságot lássanak, hanem –hacsak felületesen is – de megismerhetnének több gazdaságot is. Tisztában vagyok vele, hogy nehéz nagy számú és színvonalas fogadó gazdaságot találni, de talán érdemes lenne a fogadóintézménnyel ezekről egyeztetni.

Általános értékelés (megvalósult-e a program célja, elégedettség, jó-gyakorlat, hasznosíthatóság, motiváció, tanulási eredmények értékelése): 5

Véleményem szerint a program célja maximálisan megvalósult. Diákjaink rengeteg szakami tapasztalatot gyűjtöttek, életreszóló élményekkel gazdagodtak. Szakmai tudásuk gyarapodott, látókörük szélesedett, nyitottabbak és bátrabbak lettek a kommunikációban is. Értik és érzik az idegen nyelvtudás fontosságát, mert elsőkézből tapasztalták meg. Ez motiválja majd őket annak tanulásában is. A megszerzett ismeretek és képességek birtokában tanulmányaik során és munkavállalóként is előnyökkel indulnak majd. Nyitottabbak lettek a világra, és motiváltabbak arra, hogy új országokat, kultúrákat fedezzenek fel, ismerjenek meg és újat tanuljanak. A szülők is elismerően nyilatkoztak a gyakorlatról.

Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

Személyes sikernek könyveltem el, hogy a harmadik héten előforduló feszültséget és ebből adódó nézeteltérést hatékonyan tudtam kezelni és feloldani. Diákjaim esetében a legnagyobb eredménynek tartom, hogy mindannyiuk önbizalma kétségtelenül nőtt. Felszabadultabbak, bátrabbak, nyitottabbak lettek.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 4

a program tematikája – 4

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 3

a program témája – 4

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 5

a program tematikája – 4

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 5

a program témája – 4

2018 / 2019

A1/7

Célország: Spanyolország

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata vállalatoknál
Fogadó Intézmény: EFA La Malvesia + cégek: Pasteque, Horse Project
Időtartam: 3 hét
Időpont: 2019. február .22-2019.március 15.

Résztvevők száma: 7
Kísérők száma: 1
Kísérőtanár: Szenténé Schofhauser Zsuzsanna (1,5 hét), Vörös Ildikó (1,5 hét)
Szakma: lovászat
Résztvevők neve: Berényi Noémi, Dóri Diána Krisztina, Galgóczi Boglárka, Galgóczi Katica, Hajdú Daniella Dorottya, Palocsai Brigitta, Szoboszlay Jázmin

SZENTÉNÉ SCHOFHAUSER ZSUZSANNA

Gyakorlat országa: Spanyolország
Fogadóintézmény/cég neve: EFA La Malvesia, Ramón Fernandez Aparicio
Város: Valencia
Gyakorlat időtartama (utazással együtt): 2019. február 22-március 15.
Csoportvezető 1 neve: Szenténé Schofhauser Zsuzsanna
Csoportvezető 2 neve: Vörös Ildikó
Diákok száma: 7

Szállás értékelése (minőség, szobák elosztása, megközelíthetőség, stb.): 5

Szállásunk egy 8 fős apartmanban (AIRBNB foglalás) volt a tengerparton (Port Saplaya – Av. l’Horta 39. 6/19., Valencia), ahol kényelmes körülmények között, kétágyas szobákban szállásoltak el minket. A két fürdőszoba és a jól felszerelt konyha biztosította a csoport kényelmét, a páratlanul gyönyörű környezet pedig a feltöltődést és pihenést segítette. Mivel a szállás a városközponttól kissé távolabb található, a gyakorlat első felében bérelt autóval, a második felében tömegközlekedéssel és taxival oldottuk meg a városon belüli közlekedést.

Utazás értékelése (utazás minősége, kényelme, esetleges fennakadások, stb.): 5

Az utazás repülővel történt, sem az oda, sem pedig a visszaúton semmilyen kellemetlenség, kényelmetlenség nem adódott.

Fogadó intézmény értékelése (kapcsolattartás, információátadás, szakmaiság, stb.): 5

Az EFA La Malvesia iskola igazgatója szervezte a gyakorlatokat a Horse Project Valencia S.L.L és a Centro Ecuestre Pataques lovardákba, melyeket a korábbi évekből már jól ismertünk. A kapcsolattartás és információ átadás zökkenőmentes és rendkívül támogató volt. Szakmai és egyéb kérdésekben készségesen nyújtott segítséget és szervezte a gyakorlatokat. A gyakorlati helyekkel a kommunikáció döcögött kicsit, de nem volt olyan probléma, amit ne tudtunk volna megoldani.

A program szakmai értékelése (tervezett és megvalósult tevékenységek, új szakmai tudás, új elmélet, a gyakorlat haszna, tanulók visszajelzései, együttműködés a fogadó intézménnyel, oktatás színvonala (tömören, egyszerűen, célratörően), jó példák hasznosítása otthon): 4,5

A korábbi évek jó tapasztalatai alapján a tanulók idén ismét a Horse Project Valencia S.L.L és a Centro Ecuestre Pataques lovardákban töltötték gyakorlatukat. Elsődleges feladatuk az volt, hogy bekapcsolódjanak a lovarda mindennapi munkájába, megismerkedjenek a helyi szakmai specialitásokkal, és gyakorolják a lovaglást. Szakmai kompetenciájuk, önállóságuk a következő területeken fejlődött: a lovak ápolása, felszerelésük karbantartása, az istálló és környékének tisztán tartása, lovak ellátása, mozgatása, tréningezése, egészségügyi állapotának ellenőrzése, felügyelet mellett a szükséges beavatkozások elvégzése. A gyakorlatok során végzett munkát többnyire élvezték, a gazdaságok által nyújtott lehetőségeket ki-ki vérmérséklete szerint tudta kihasználni. Az angol nyelv mellett fontos szerepet kapott a spanyol, hiszen a gyakorlati helyeken dolgozók nem mindegyike beszélt jól angolul. A tanulók számára ez kihívást jelentett, de a modern technológia segítségével minden további nélkül zökkenőmentessé tették a kommunikációt. Egyedüli problémát az okozott, hogy a gyakorlat első harmadában (feltehetően bizalomhiány miatt) a tanulókat nem engedték lóra ülni, a gyakorlat további részében azonban már ez sem jelentett problémát: a gyakorlatot vezetők meggyőződtek a lányok lovaglótudásáról és szívesen oktatták őket és gyakoroltak velük hetente többször is.

A program kulturális részének értékelése (milyen kulturális tevékenységek valósultak meg – akár felsorolás szerűen is): 5

A gyakorlaton kívüli időt kulturális és pihenő programokkal fedtük le, melyre a tanulók rendkívül nyitottak voltak. Megismerkedtünk a várossal és főbb nevezetességeivel Selyembörze – Lonja de La SedaBio ParcGulliver ParcCentre del CarmeOceánograficLa Ciudad de las Artes y las Ciencias – Museo de las CienciasPrincipe FelipeL’ÁgoraAssut de l’Or A város bejárásához biciklit béreltünk és egy fél napos kirándulás keretében a távolabbi városrészekbe is eljutottunk. Utazásunk idején zajlott a Las Fallas, melynek eseményei szintén különleges élményt jelentettek számunkra.
Fenntarthatóság (javaslatok a gyakorlatok színvonalának növelésére, tapasztalatok a képzés fejlesztése érdekében) 5 A gyakorlat elejétől kezdve hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a tanulók lovaglás tudásukat is fejleszthessék – ez egyértelműen javítaná a gyakorlat színvonalát. A diákok felkészültsége és motivációja lehetőséget ad arra, hogy a programból még többet hozzunk ki és a tanulók számára még több szakmai élményt biztosítsunk.

Általános értékelés (megvalósult-e a program célja, elégedettség, jó-gyakorlat, hasznosíthatóság, motiváció, tanulási eredmények értékelése): 5

A program célja teljes mértékben megvalósult, az együtt töltött három hét a tanulók számára életre szóló szakmai, kulturális és személyes élményt jelentett. Iskolánkban egyértelműen jelentkezik a spanyolországi lovasgyakorlat motivációs értéke mind a szakmai fejlődés, mind pedig a nyelvtanulás területén már a bejövő évfolyamok esetében is.
Legnagyobb eredmények, személyes sikerek A tanulók a gyakorlatot sikeresen teljesítették, három hétre zökkenőmentesen helyezkedtek bele a spanyol kulturális és szakmai milliőbe. Kísérőtanárként siker, hogy biztos és támogató érzelmi hátteret, nyugodt körülményeket tudtunk számukra teremteni és látókörüket szélesítettük.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 4

a program tematikája – 5

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 3

a program témája – 5

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 5

a program tematikája – 5

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 4

a program témája – 5

2018 / 2019

A1/8

Célország: Finnország

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata szakképző intézményben
Fogadó Intézmény: Gradia
Időtartam: 3 hét
Időpont: 2019. május 6-26.

Résztvevők száma: 7
Kísérők száma: 1
Kísérőtanár: Kovács Anita
Szakma: erdészet, gépészet
Résztvevők neve: Pál Benjamin, Pete Ádám László, Horváth Richárd Henrik, Sziklai Géza, Veres Erik, Bóta János, Pintér Dávid József

KOVÁCS ANITA

Gyakorlat országa: Finnország
Fogadóintézmény/cég neve: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Város: Jämsä
Gyakorlat időtartama (utazással együtt): 2019. május 5-26.
Csoportvezető 1 neve: Kovács Anita
Csoportvezető 2 neve:
Diákok száma: 7

Szállás értékelése (minőség, szobák elosztása, megközelíthetőség, stb.): 5

A kollégiumban kaptunk szállást, ami az iskola területén található. Innen könnyen és gyorsan megközelíthető volt az a hely, ahol minden reggel találkoztunk vendéglátóinkkal. Az étkező is néhány perces sátára helyezkedett el. A négy szobás apartmanokban a kényelmes, tiszta, minden igényt kielégítő kétágyas szobákhoz tartozott egy közös konyha és közös fürdőszoba, plusz egy közös használatú toalett.

Utazás értékelése (utazás minősége, kényelme, esetleges fennakadások, stb.): 5

Az utazás kényelmes és zökkenőmentes volt. A repülőtéren a fogadó intézmény busza várt minket és szállított el az iskoláig. Visszafelé is ők vittek ki minket időben és biztonságban a tamperei repülőtérre.
Fogadó intézmény értékelése (kapcsolattartás, információátadás, szakmaiság, stb.) 5 A fogadó intézményt képviselő tanárokkal, munkatársakkal nagyon jó munkakapcsolat alakult ki, a három hét során mindenben együtt tudtunk működni. Készségesen segítettek mindenben és válaszoltak a felmerülő kérdéseinkre. Véleményem szerint azonban szerencsésebb, amikor a hivatalos kapcsolattartó és adminisztrációt végző személy azonos azzal a tanárral, aki napi kapcsolatban van velünk, ahogy ez az elmúlt években meg is valósult.

A program szakmai értékelése (tervezett és megvalósult tevékenységek, új szakmai tudás, új elmélet, a gyakorlat haszna, tanulók visszajelzései, együttműködés a fogadó intézménnyel, oktatás színvonala (tömören, egyszerűen, célratörően), jó példák hasznosítása otthon): 5

A gyakorlat szakmai tekintetben nagyon hasznos és változatos volt. A program elején megmutatták nekünk az intézményben választható szakmák sokszínűségét, volt amit ki is próbálhattunk. Majd a hangsúly a tanulók saját szakmájára került. Minden nap újabb és újabb szegmensét ismerhettük meg az erdészeti tevékenységnek. Az első héten elméleti oktatásban is volt részünk, de a továbbiakban túlnyomórészt a gyakolaté volt a főszerep. Ez azzal járt, hogy szinte a teljes oktatási időt terepen, pontosabban az erdőben töltöttük. Valóban a fa életútjának fázisait követve szereztünk új ismereteket az ültetéstől a kitermelésig. Részt vettünk két féle fafaj ültetésében, gyérítésben, méretrevágásban, gallyazásban, favédelemben, szállításelőkészítésben, szállításban, hasításban. Mindezt tapasztalt tanárok vezetésével, akik tudásuk legjavát igyekeztek átadni tanulóinknak. A programban részt vevő diákok örömmel és lelkesen végezték a rájuk bízott feladatokat, nyitottan álltak az új tudás befogadásához. Szívesen végeztek mindenfajta munkát az erdőben, használtak bozótvágót és láncfűrészt is. Szerettek volna többször munkagépeket vezetni, de a finn erdészeti tanárok túlterheltsége miatt erre kevés idő jutott.

A program kulturális részének értékelése (milyen kultúrális tevékenységek valósultak meg – akár felsorolás szerűen is): 4

A program első hetében Kari Kytömäki gondjaira voltunk bízva, aki nem csak szakmai fejlődésünket tartotta szem előtt, de bemutatta nekünk a környék nevezetességeit. Ez idő alatt több kulturális élményben is részünk volt, Jártunk Himoson, a közeli sípályán, ahol nagy meglepetésünkre május elején még hógolyózni is tudtunk. Elvitt minket Dél-Finnország legnagyobb láperedejébe, Az érintetlen természetes erdő jellegzetességeit figyeltük meg és gyarapítottuk ismereteinket. A második és harmadik héten Martti volt velünk, ő megmutatta az iskolai múzeumot a híres láncfűrészkiállítással. Ezen kívül magunknak szerveztünk kulturális programokat főleg a hétvégéken, mivel hétköznapokon a gyakorlat után nem maradt sok időnk, hogy messzebbre menjünk. Az első hétvégén felfedeztük Jämsänkoski csodás tópartját és kirándultunk a környéken. A második hétvégén Jyväskylä-be látogattunk el, voltunk a természeti múzeumban, a kilátóban, a sétálóutcán, a kikötőben és a piacon. A harmadik hétvégén Mänttäben művelődtünk két érdekes képzőművészeti és történeti múzeumban. Megismerkedtünk a helyiek kedvenc sportjával : a frisbi golffal.

Fenntarthatóság (javaslatok a gyakorlatok színvonalának növelésére, tapasztalatok a képzés fejlesztése érdekében): 4

A finn tanárok nagyon rendesek voltak és odafigyeltek ránk. Fontos volt számukra, hogy amellett, hogy szakmailag fejlődjenek a fiúk, jól is érezzük magunkat. Amivel még érdekesebbé lehetne tenni a programot szerintem az az, hogy a fiúk többször vezethessenek traktorokat, különböző munkagépeket. Szerettek volna szimulátoron és forwarderrel is gyakorolni, ez most kimaradt. Én örömmel fogadnám, ha kapnék további ötleteket a kulturális programok szervezéséhez, hogy újabb helyeket és érdekességeket ismerhessünk meg.

Általános értékelés (megvalósult-e a program célja, elégedettség, jó-gyakorlat, hasznosíthatóság, motiváció, tanulási eredmények értékelése): 5

A program célja tökéletesen megvalósult. A tanulók új ismereteket szereztek a szakmájukban. Kipróbálhattak különböző erdészeti munkákat. Ízelítőt kaptak a finn kultúrából és angol nyelvtudásuk, ha kis mértékben is, de fejlődött. Örömmel, élményekkel gazdagon tértek haza.

Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

Elismerő szavakat kaptunk a finn tanároktól, elégedettek voltak a magyar diákok munkájával, hozzáállásával és viselkedésével. Személyes sikeremnek tekintem, hogy idén sikerült időt szakítanom a napi beszámolók megírására, mellyel a szülőket és az érdeklődőket tájékoztattam és ezzel kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzést kaptam.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 3

a program tematikája – 3

a képzés nyelve – 3

a fogadóország oktatási rendszere – 3

a program témája – 3

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 4

a program tematikája – 4

a képzés nyelve – 4

a fogadóország oktatási rendszere – 4

a program témája – 4

2018 / 2019

A1/9

Célország: Finnország

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata szakképző intézményben
Fogadó Intézmény: SEDU
Időtartam: 3 hét
Időpont: 2019. május 6-26.

Résztvevők száma: 7
Kísérők száma: 1
Kísérőtanár: Kusnerik Erika
Szakma: erdészet
Résztvevők neve: Kajcsa András Lukács, Nagy Bence, Tóth Krisztián Gábor, Varga Dávid Zoltán, Dávid Réka, Balázs Bence, Kimberger Julianna

KUSNERIK ERIKA

Gyakorlat országa: Finnország
Fogadóintézmény/cég neve: SEDU
Város: Ähtäri
Gyakorlat időtartama (utazással együtt): 2019. május 5-26.
Csoportvezető 1 neve: Kusnerik Erika
Diákok száma : 7

Szállás értékelése (minőség, szobák elosztása, megközelíthetőség, stb.): 5

Szállásunk az iskola területén lévő apartmanokban volt. Minden apartmanban négy két ágyas szoba, egy kis konyha, egy étkező, két WC és egy zuhanyzó található. A lányok és a fiúk is kaptak külön apartmant. Én a lányokkal együtt voltam elszállásolva. A szállásról kb. 5 percnyi sétával tudtuk megközelíteni az oktatási épületeket és műhelyeket. A szállás megfelelő minőségű, felszereltségű és tisztaságú volt.
Utazás értékelése (utazás minősége, kényelme, esetleges fennakadások, stb.) 5 Az oda- és visszafele úton is a Ryanair légitársaság gépével repültünk. Finnországban Tampere repülőterére érkeztünk meg, ami kb. 115 km-re van az iskolától. Mivel naponta csak két vonat, illetve buszjárat van, ezért az oda és a vissza úton is az előre megrendelt különbusszal szállítottak minket a repülőtér és az iskola között. A különbusz pontos volt, igen kényelmes, két óra alatt tette meg az utat. Ez tömegközlekedéssel a duplája lett volna.

Fogadó intézmény értékelése (kapcsolattartás, információátadás, szakmaiság, stb.): 5

Az iskolában szívélyesen láttak minket. Titta Huttamäki volt az intézményi koordinátor. Hozzá bármilyen kéréssel, illetve kérdéssel fordulhattunk, minden esetben segítségünkre volt. A gyakorlatok nagy részét Tuure Ilvesniemi erdészmérnök vezette, aki minden nap tájékoztatott minket a következő napon várható feladatokról és igazán felkészült oktatónak bizonyult. Rajtuk kívül rendelkezésünkre állt Virpi Sironen és Timo Hankola is, akik a mindennapi életben előforduló problémák megoldásában segítettek nekünk.

A program szakmai értékelése (tervezett és megvalósult tevékenységek, új szakmai tudás, új elmélet, a gyakorlat haszna, tanulók visszajelzései, együttműködés a fogadó intézménnyel, oktatás színvonala (tömören, egyszerűen, célratörően), jó példák hasznosítása otthon): 5

A háromhetes gyakorlat során sok új ismeretre tehettek szert a diákok. Tanulhattak többek között a finn erdőművelésről, a bozótvágó fűkasza és a láncfűrész karbantartásáról, a velük kapcsolatos biztonsági előírásokról, a helyes használatukról, az erdőmegújítás különböző módszereiről, a finn fejlesztésű ültető cső, a pottiputki használatáról. Mindezt pedig a gyakorlatban ki is próbálhatták. Szimulátoron gyakorolhatták a fakitermelés és faanyagmozgatás gépeinek használatát, illetve a faanyagmozgató gépet az érdeklődők élőben is kipróbálhatták. Megnézhették az iskola régi fűrésztelepét működés közben és segítettek is a fűrészelésnél a szaktanárnak. A csoport egy része a finn gerendaházakhoz használatos gerendák megmunkálását is kipróbálhatta. Többször tettünk sétát az iskola körüli erdőben, ahol a Finnországra jellemző fafajokat figyelhettük meg. Talajszelvény vizsgálatokat is végeztünk, illetve megnézhettük, hogy mi jellemző a különböző életkorban lévő erdőkre. Az iskola a helyi állatkerttel is kapcsolatban áll, így három napot tölthettünk ott. Sok olyan dologról tanulhattak a diákok, amire Magyarországon nem lett volna lehetőségük. Illetve itt a való életben is kipróbálhattak olyan dolgokat, amikről otthon csak elméletben tanulhatnak, pl. a csemeteültetés. A gyakorlatok nagy részét Tuure Ilvesniemi vezette nekünk, de két napot két másik tanárral, Esa Elorantával és Jyrki Ilves-szel töltöttünk. Mindannyian igen magas felkészültségről tettek tanúbizonyságot. Látszott, hogy az elméleti tudásukhoz komoly gyakorlati tapasztalat is társul. A diákoknak különösen tetszett, hogy a három hét gyakorlatorientált volt és a rövid elméleti bevezetés után rögtön ki is próbálhatták a tanultakat a gyakorlatban. Úgy gondolják, hogy otthon is hasznos lenne, ha több gyakorlat társulna az elmélethez.

A program kulturális részének értékelése (milyen kulturális tevékenységek valósultak meg – akár felsorolásszerűen is): 5

Finn vendéglátóink törekedtek arra, hogy szabadidőnkben programokat szervezzenek nekünk, melyek során megismerkedhettünk a finn kultúrával és a jellegzetes finn szokásokkal. Elvittek minket egy városnézésre Ähtäriben, ahol megnézhettük a helyi látnivalókat, mint például az általános és középiskola, a könyvtár, az óváros, a régi fűrészmalom, a vasútállomás, az állatkert. Egy háborítatlan őserdőbe is elvittek minket, ahol több száz éves fák között sétálhattunk. Az első hétvégén ellátogattunk Tuuriba, ahol Finnország legnagyobb bevásárlóközpontja található. Timo többször is elvitt minket a közelben lévő finn tavakhoz kirándulni. Mivel elég jó idő volt, a gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen hideg vizű finn tavakban úszni. Az iskola mellett lévő tavon a csónakázni is lehetett, ezt mindenki legalább egyszer kipróbálta a csoportból. A finnországi élmény nem lenne teljes a finn szauna nélkül. Az iskolában saját szauna is található, így Timo megmutatta nekünk, hogyan szoktak a finnek szaunázni. A második hét vasárnapján Titta elvitt minket bowlingozni Alajärvibe. Utána pedig egy városnéző körúton megnézhettük a Finnország leghíresebb építésze, Alvar Aalto által tervezett épületeket. Az utolsó héten Titta elvitt minket túrázni az Arpainen tó mellé, ami egy természetvédelmi körzetben fekszik. Itt kisebb csoportokban a túravezetést is ki lehetett próbálni.

Fenntarthatóság (javaslatok a gyakorlatok színvonalának növelésére, tapasztalatok a képzés fejlesztése érdekében): 5

Mindenképpen hasznosnak tartottuk az állatkertben végzett munkát, hiszen egy erdész munkájához nem csak a fafeldolgozás tartozik hozzá. A tanulók szívesen segítettek be az állatok gondozásába és úgy gondolták, hogy egy kis változatosságot vitt a programba. A későbbiekben is javasoljuk, hogy legyen két-három nap, amit az állatkertben tölthetnek a tanulók. A láncfűrésszel való munka lehetne esetleg egy kicsit több. Idén csak egy kis bevezetést kaptunk, de ha lehetséges, dolgozhatnának vele többet.
Általános értékelés (megvalósult-e a program célja, elégedettség, jó-gyakorlat, hasznosíthatóság, motiváció, tanulási eredmények értékelése) 5 A program célja, a minél tágabb ismeretszerzés, megvalósult, hiszen igen változatos programban vehettünk részt. A tanulók belekóstolhattak az erdész munka több szegmensébe is. Elméletben és gyakorlatban is új tudásra tehettek szert. A tanulók elégedettek voltak a programmal. Szerencsésnek érzik magukat, hogy megkapták a lehetőséget a külföldi tanulmányi útra. Hazatérve biztosan jó hírét fogják vinni a képzésnek. Mivel ezen az úton a jó tanulmányi eredményű és magaviseletű tanulók vehetnek részt, ez motivációt jelent az alsóbb osztályok számára. Láthatják, hogy a tanulás és a helyes viselkedés elnyeri a jutalmát.

Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

A csoport minden tagja sikeresen teljesítette a program követelményeit. Nagyon örültünk neki és büszkék voltunk rá, hogy a finn tanárok is elégedettek voltak a diákok által végzett munkával. Többen most töltöttek el hosszabb időt a családjuktól távol, de mindenkinek sikerült beilleszkedni a csoportba. Mindenkinek sikerült alkalmazkodni az elvárásokhoz és az sem okozott gondot, hogy a képzés nyelve az angol volt. A velünk együtt gyakorlaton lévő spanyol és olasz diákokkal is eredményesen együtt tudtak működni.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 3

a program tematikája – 3

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 3

a program témája – 3

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 5

a program tematikája – 5

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 5

a program témája – 5

2018 / 2019

A1/10

Célország: Luxemburg

Gyakorlat jellege: szakképzési tanulók külföldi gyakorlata szakképző intézményben
Fogadó Intézmény: LTA
Időtartam: 3 hét
Időpont: 2019. május 3-24.

Résztvevők száma: 4
Kísérők száma: 1
Kísérőtanár: Bankné Szalóki Tímea
Szakma: mezőgazdaság
Résztvevők neve: Bucsányi Bence, Réczi Lili, Trávnyik Szilárd Előd, Turda Luca Szaffi

BANKNÉ SZALÓKI TÍMEA

Gyakorlat országa: Luxemburg
Fogadóintézmény/cég neve: LTA, Lycée Technique Agricole
Város : Ettelbruck
Gyakorlat időtartama (utazással együtt): 2019. május 3-24.
Csoportvezető 1 neve: Bankné Szalóki Tímea
Csoportvezető 2 neve: –
Diákok száma: 4 fő

Szállás értékelése (minőség, szobák elosztása, megközelíthetőség stb.): 5

Fussekaul, camping, mobilház külön a tanulóknak, külön a kísérőtanárnak: nagyon jónak találom, mert elérhető távolságban vannak a gyerekek, de mégis megvan a személyes életterük, amit maguknak kell szervezniük (háztartás: takarítás, mosás, főzés, vásárlás stb.) munkamegosztás, felelősségvállalás

Utazás értékelése (utazás minősége, kényelme, esetleges fennakadások stb.): 5

utazás repülőgéppel: minden rendben zajlott, kényelmes, gyors autó: szerintem létfontosságú!!! minden sokkal rugalmasabban szervezhető, kivitelezhető (nem terhelődünk rá a szervező iskolára, tanárokra !!!) hétközben a szakmai programok, hétvégén a kulturális programok esetén is nagyon jó választásnak bizonyult 😊

Fogadó intézmény értékelése (kapcsolattartás, információátadás, szakmaiság stb.): 5

barátságos, segítőkész kollégáka kontakszeméllyel (Nicolas Negretti) folyamatos a kapcsolattartás (telefon, Messenger, e-mail stb.)nem kaptunk előre kidolgozott programot, de mindig időben kaptunk tájékoztatást a szakmai programokróla szervezett szakmai programok sokszínűek (gyakorlatilag a teljes képzési palettába betekintést nyerhettünk)részt vehettünk közismereti (német és angol) tanórán, amit a tanulók kérésére szerveztek megrugalmas, alkalmanként a mi igényeinkre szabott szervezés

A program szakmai értékelése (tervezett és megvalósult tevékenységek, új szakmai tudás, új elmélet, a gyakorlat haszna, tanulók visszajelzései, együttműködés a fogadó intézménnyel, oktatás színvonala (tömören, egyszerűen, célratörően), jó példák hasznosítása otthon): 5

a program tervezett és megvalósult célja: betekintés és bekapcsolódás a luxemburgi szakképző intézmény mindennapjaiba gyakorlati oktatásban való aktív részvétel: lovarda, tehenészet, iskolai tangazdaság, malom látogatása, erdészeti képzés, geológiai túra stb. a gyakorlati oktatás szervezésének, kivitelezésének másfajta lehetősége, a tevékenységalapú tanulás/tanítás jelentősége az egymástól tanulás lehetőségének kiaknázása szakmai tapasztalatok cseréje nyelvtanárként: az idegennyelv-használat jelentősége a mindennapokban, a kommunikációs céloknak való megfeleltetése a tanulók részéről a nyelvtanulási attitűd megváltozása: “a mindennapi nyelvhasználathoz a nyelvet minden nap használni kell “ egy másfajta tanár-diák kapcsolat kialakításának lehetősége: kölcsönös tiszteleten, egymás szakmai és emberi kompetenciáinak felismerésén és elismerésén alapuló kapcsolat

A program kulturális részének értékelése (milyen kulturális tevékenységek valósultak meg – akár felsorolásszerűen is): 5

A kulturális tevékenységek szervezésében a projekt koordinátorral (Nicolas Negretti) folyamatosan egyeztettünk, de gyakorlatilag az első pillanattól kezdve a saját lábunkra tudtunk állni. Megkaptuk a látnivalók listáját, és innentől kezdve mi szerveztük a szabadidőnket. Szerencsére a gyerekek és az én igényeim szinkronban voltak: lehetőség szerint minél több élményt, impulzust gyűjteni, kipróbálni magunkat az idegennyelvi környezetben. Ennek következtében derült ki számomra leginkább a gyerekek rátermettsége, problémamegoldó, szervezési, kooperációs, kommunikációs képességének fejlettsége. Luxembourg City: Nemzeti Múzeum, Notre Dame székesegyházVianden: kastély, libegőEurópa-napBrüsszel: Grand Place, Európa Parlament, Mini Europa, AtomiumBourscheid vár, séta a Sure folyó partjánClearvaux-vár Scvhengen: BiodiversumNémetország: Trier: Porta Nigra, Amfiteátrum, Szent Péter-dómFranciaország: Manderen vár

Fenntarthatóság (javaslatok a gyakorlatok színvonalának növelésére, tapasztalatok a képzés fejlesztése érdekében): 5 Azt gondolom, hogy a következő évben tervezett 2 hét tökéletesen elég lesz a projekt megvalósításhoz. Az idén megvalósított szakmai és kulturális programok kitűnő alapot nyújtanak a következő évre: lesz helyismeretünk, megvannak a kontaktszemélyek. A javaslatom viszont az, hogy mindenképpen nyelvileg homogén csoportok menjenek: vagy tisztán német vagy angol. Egyszerűbb a kísérőtanárnak is és a szervezőknek is. Tapasztalatom szerint, mivel a német nyelv az egyik hivatalos nyelv, és azt használják a mindennapokban, szerencsésebb németül tanuló diákokat pályáztatnunk.

Általános értékelés (megvalósult-e a program célja, elégedettség, jó-gyakorlat, hasznosíthatóság, motiváció, tanulási eredmények értékelése): 5 Azt gondolom, hogy a tervezett célok maradéktalanul megvalósultak. Rengeteg inspirációt, motivációt kaptam kísérőtanárként, és ugyanerről nyilatkoztak a gyerekek is. Ezeknek mindenképpen szemléletformáló hatása van. Szerencsésen alakult a diákok kiválasztása is: jól együttműködni tudó, hasonló érdeklődésű gyerekekkel utazhattam. Az pedig, hogy három hétig gyakorlatilag életvitelszerűen tanulhattunk, élhettünk, élményeket és tapasztalatokat szerezhettünk egy ilyen fantasztikus országban, azt gondolom, életre szóló élményt jelentett nekünk.

Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

a német és az angol nyelv használata, szakmai idegen nyelv fejlesztésének igénye rugalmasságom, problémamegoldó képességem fejlődése,konfliktuskezelési képességek sikeres alkalmazása, a tanulók személyiségének feltérképezése, erősségeik menedzselése, coaching technikák alkalmazása a mindennapokban, csoportdinamika alakítása,legnagyobb személyes sikerem: a gyerekekkel való folyamatos együttlét igénye részükről és részemről egyaránt

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 3

a program tematikája – 2

a képzés nyelve – 3

a fogadóország oktatási rendszere – 3

a program témája – 3

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 5

a program tematikája – 5

a képzés nyelve – 4

a fogadóország oktatási rendszere – 5

a program témája – 5

2018 / 2019

A2/1

Célország: Portugália

Gyakorlat jellege: munkatársak külföldi képzése
Fogadó Intézmény: BRAGAMOB
Időtartam: 1 hét
Időpont: 2019. március 9-16.

Résztvevők száma: 8
Szakma: mezőgazdaság
Résztvevők neve: KÁLNAINÉ GYARMATI Klára; CSUKÁNÉ BOZSOK Gabriella; JUNG Lilla; ADORJÁN Kinga; KASZAB László; IFJÚ Tamás; BÖRZSÖNYI Gábor Zoltán; VARGA Tamás

CSUKÁNÉ BOZSOK GABRIELLA BESZÁMOLÓ

Szállás értékelése: 4

A szállásunk az Axis hotelben volt, mely Braga városának központi részén található. Ez könnyen elérhetővé tette a történelmi belvárost, amit ki is használtunk. A kétágyas szoba jó beosztású, tiszta volt. Mindig volt elegendő meleg víz. A szobát rendszeresen takarították. Az egyetlen dolog, ami hiányzott, hogy nem volt szekrény a ruhák kipakolására. A szálláshoz finom és bőséges félpanziós ellátás tartozott.

Utazás értékelése: 5

Jól szervezett, kényelmes utazásunk volt. Nagy előnyt jelentett a bőröndök feladásánál, és a becsekkolásnál a « Piority » státusz. Nem volt késés, pontosan indultunk, érkeztünk. Hazafelé még korábban is a tervezttnél. A bőröndökhöz hamar hozzájutottunk. Portóban vártak a fogadó szervezet kedves munkatársai, akik a szállásunkra szállítottak.

Fogadó intézmény értékelése: 5

Már a repülőtéren megismerkedtünk a Bragamob munkatársaival, akik az utazás végéig készséggel segítettek. Úgy érzem minden Tőlük telhetőt megtettek a program sikeréért. Sok tartalmas szakmai programot szerveztek, a kultúrális programok is nagyon igényesek, sokszínűek voltak. Két alkalommal volt csúszás, változás a meghirdetett programokhoz képest, de ügyesen rögtönöztek. A két idegenvezetőnk közül a kultúrális programokért felelős Alejandro rutinosabbnak tűnt. Kellemes meglepetés volt, hogy a Bragamob vezetőivel is találkozhattunk és beszélgethettünk a Casa Lata -n szervezett programban.

A program szakmai értékelése: 5

Két területen kaptunk ízelítőt szakmai szempontból a Bragamob által szervezett tanulmányi úton. Egyrészt megismertük a Portugál oktatási rendszer felépítését, az Agrár szakképzési rendszerét. Valamint a Portugál mezőgazdaság sajátosságait. Mindkét területen a megszervezett szakmai kirándulások tették az utat jól értelmezhetővé. Mezőgazdasági szakképzés Porto de Lima-ba két intézményt látogattunk meg. A középiskolában megismerkedtünk a napi oktatás szervezésével. az órarendekkel, napirendekkel, a gyakorlati oktatás helyszíneivel. Megtudtuk, hogy a 9. évfolyam után 3 éves képzést követően tehetnek a gyerekek szakvizsgát. Azok a gyerekek, akik nem felkészültek a vizsgára, van lehetőségük egy további évet vizsgafelkészüléssel tölteni. Sajnos tantermet, tanórát nem látogattunk. Magas technikai színvonalú gyakorlati helyeket mutattak meg, mind az iskola tehenészete, mind a bor előállítást tekintve. Egy másik középiskolát Santa Tirso-ban látogattunk meg. Megdöbbentő volt látni, hogy 1300 években épült iskolaépület- egykori bencés apátság-milyen jól használható, mezőgazdasági képzésre. Különlegesség a piac igényei szerinti képzés. Megtudtuk, hogy a diákok közel 50%-a tanul tovább a felsőoktatásba. Az érettségi után ők szakmai felvételi vizsgát tesznek, így könnyebb szakirányban továbbtanulni. Megimerkedtünk a Port de Limai Egyetemi képzéssel is. Az egyetemen többféle kar működik, köztük a mezőgazdasági. Szintén egy XIII. századi apátság ad otthont ennek az egyetemi központnak. Megismertünk néhány őshonos állatfajt. szakmai terület a Portugál mezőgazdaság Több termelő üzemet látogattunk meg : Egy tehenészetet, Palmeira településen. A családifarmon 60 db tejelő tehetet tartanak, 20 Ha földterülettel rendelkeznek. A 3 fős család 1 fő segítséggel képes a tejelő állomány ellátására és a fejésre önellátóként több haszonállatot(ló, juh, baromfiak) is tart a család, és szép veteményessel is rendelkezik. A mezőgazdaság növénytermesztés/ kertészeti ágazatát is megismertük. Meglátogattunk egy Fóliás zöldségkertészetet. A zöldségtermesztést a nagyobb jövedelmezősség eléréséért zöldségfeldolgozóval is kiegészítették a tulajdonosok. A fóliákat egész évben használják és még télen sem kell fűteni őket.

A program kulturális részének értékelése: 5

Mivel az elutazásom elött nagyon kevés ismeretem volt Portugáliáról, ezért ezen a területen szereztem a legtöbb tapasztalatot. Úgy érzem, hogy nagyon sokmindent láttunk, jól szervezve, tájékoztatava, de kaptunk időt az önálló felfedezésre is. Az első kirándulásunk Bom Jesus volt. Gyönyörű élmény, látvány volt. Temperamentumos idegenvezetőnk végigszaladt velünk Braga városának legjelentősebb turista látványosságain, de sok szépséget magunk fedeztünk fel a tempolomok városában. Nagyon jó, hogy volt elég időnk az önnálló felfedezésekre is ! Sajnálom, hogy nem maradt időnk megnézni Porto de Lima városát. Lehetőségünk adódott egy zárt kolstor megtekintésére is, Mire de Tibaes-ben. Megdöbbentő élmény volt ennek a 12. századi kolostor kerengőin járni, és a gyönyörű kertje is felejthetetlen élmény. A programban nem szerepelt, de lehetőségünk adódott, a hazautazásunk napján Porto városának megtekintésére is.

Nemzetközi startégiára vonatkozó javaslatok

Mivel a Nemzetközi stratégia célja az okatás minőségének javítása, célszerű lenne, ha az Erasmus program kibővülne « tanár csere « lehetőségekkel. Megfelelő mentorálás mellett. Persze ez megfelelő nyelvi felkészültséget igényelne.

Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

A megszerzett tapasztalatok a legnagyobb eredmény ! Az angol nyelvi jártasság, gyakorlat növelése. A tanári karon belül a kollágák jobb megismerése ! Más szakmai területen dolgozó kollégákkal való tapasztalatcsere. Erasmus+ Certificate a Bragamob szervezőtől.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 2

a program tematikája – 3

a képzés nyelve – 1

a fogadóország oktatási rendszere –3

a program témája – 4

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 4

a program tematikája – 4

a képzés nyelve – 2

a fogadóország oktatási rendszere – 4

a program témája – 4

2018 / 2019

A2/2

Célország: Luxemburg

Gyakorlat jellege: munkatársak külföldi képzése
Fogadó Intézmény: Lyceé Technique Agricole
Időtartam: 1 hét
Időpont: 2019. június 3-9.

Résztvevők száma: 6
Szakma: mezőgazdaság/erdészet/kertészet
Résztvevők neve: Varga Tamás, Pintér Karolina, Börzsönyi Tünde Márta, Bartha Katalin, Covic Judit (csoportvezető), Furcsa Gábor

ČOVIĆ JUDIT

Szállás értékelése: 5

2019. június 3-9 között egy 6 fős tanári csoporttal ERAMSUS tanári tanulmányúton, vettem részt csoportvezetőként. Szállásunk a Fuussekaul (Rókalyuk) nevű sátor- és „mobil home” táborban volt, az azonos elnevezésű falucska határában, Luxembourg északi részén, mindössze 10-15 perces autózásra a fogadóintézménytól. A négy (illetve öt) személyes házikókban ketten-ketten laktunk. A házak állapota és berendezése kifogástalan volt: jól felszerelt konyha, pici, de minden igényt kielégítő fürdőszoba, tágas nappali/étkező, és kényelmes hálószobák álltak rendelkezésünkre. A parkolás könnyedén megoldható volt. A tábor egy szép erdős területen fekszik, közvetlenül a közút közelében. A recepció mellett szolgáltatóház és étterem található. Az út másik oldalán 5-10 perc sétára, benzinkút, szupermarket, kávézó, üzletsor. Tiszta, kellemes, laza, barátságos környezet. A szállodai vagy kollégiumi elhelyezéssel szemben nagyobb szabadságot, önállóságot, és ugyanakkor, kényelmet is biztosított számunkra.

Utazás értékelése: 4

Az odaút kicsit kalandos volt. Lengyelországból indultam Luxemburgba (az AGROLYMPIA nemzetközi szakmai versenyen vettünk részt), és a terv szerint tanár kollégáimmal a luxemburgi reptéren találkoztunk. Münchenben kellett volna átszállnom, de a Lufthansa járatomat késleltették, majd törölték. Azonnali segítséget kaptam Budapestről a projektkoordinátorunktól, majd az utazási irodától, ahol a repjegyeket vételeztük. Egy közvetlen LOT járatra foglaltak nekem újabb jegyet. Mivel ez a járat is késett, meglehetősen későn, de végül megérkeztem. A hazautazás viszont problémamentes és kellemes volt. Frankfurtban szálltunk át és gond nélkül érkeztünk haza Budapestre.

Fogadó intézmény értékelése: 5

A Lyceé Technique Agricole Ettelbruck városban található, és Luxemburg egyetlen mezőgazdasági szakképző központja, amelyhez a környező falvakban és erdőkben gyakorlóhelyek is tartoznak. A LTA nemcsak a képzéshez szükséges nagyon jó feltételekkel, de óriási nemzetközi kapcsolatrendszerrel is rendelkezik; KA1 és KA2 projektek állandó partnerei. Alapító tagjai az EUROPEA (l’Europe de l’Enseignement Agricole) egyesületnek, amely az kontinens mintegy 1000 agráriskoláját köti össze (mi is tagok vagyunk). Házigazdánk Nicolas Negretti, a nemzetközi koordinátor volt, ő tervezte és szervezte programjainkat. Az iskola rendelkezésünkre bocsátott egy kisbuszt és autókat, hogy könnyedén és önállóan tudjunk mozogni a helyszínek között. Nagyon kényelmes volt. Találkoztunk az iskola vezetőivel, elméletet és gyakorlatot tanító kollégákkal. Kivétel nélkül mindannyian nagy lelkesedéssel és barátsággal fogadtak minket. Minden alkalommal számos kérdésünk volt (néha talán már kellemetlenül is sok) – mindre kaptunk választ. Az LTA jó partnernek bizonyult. Nagyon elégedettek voltunk. A fogadóintézmény mindent megtett, hogy ott tartózkodásunk szakmai és kulturális programja gazdag és kellemes legyen.

A program szakmai értékelése: 5

A szakmai program során részletesen megismertük a luxemburgi oktatási rendszert, és az LTA-ban folyó képzéseket, valamint az elmúlt évek, illetve a jelenleg is futó nemzetközi projekteket. Bejártuk a fogadóintézmény ettelbrucki elméleti blokkját és gyakorlati helyszíneit. Láthattuk a jól felszerelt tantermeket, a csodásan gondozott és fenntartott üvegházakat, műhelyeket, laboratóriumokat és a gyakorlati oktatás más helyszíneit, Ettelbruckban és Bettendorf faluban, valamint a környező tanerdőkben is. Meglátogattuk a kivételesen gazdag arborétumot, amely közvetlenül az iskolaépület mögött található. Láthattunk gyakorlati órát a tanerdőben és a Réserve Naturelle – Aarnescht védett terület meglátogatásakor. Érdekes volt, hogy a tanulók növényhatározáshoz az okos telefonon lévő applikációt használták. Az iskola volt diákja, Ben Sutor is fogadott minket, és bemutatta vállalkozását, amely Ermsdorf falu határában fekszik. A Meeschhaff néven működtetett pazar telep kétféle szakmai tevékenységet folytat: szarvasmarhatenyésztéssel és lótartással, valamint lovas szolgáltatásokkal is foglalkozik. A lovak számára aquaterápiás kezelést kínál, jól képzett szakemberek segítségével. Lovasiskola, három fedett lovarda és számos szabadtéri lovaglópálya áll az ügyfelek rendelkezésére. Nemzetközi versenyekre egy különleges – pici, istállót és garzonlakást magába foglaló – busszal utaznak. Egész napos kirándulás keretében ismerhettük meg Luxembourg egyik legjelentősebb borvidékét a Moselle folyó völgyében, a Németországgal határos területen. Jártunk a Zenner Destillery lepárlóüzemben és két borászatban: Schumacher – Lethal és Jeff Konsbrück. A Biodiversum madár rezervátum tanösvényén sétáltunk végig és ismerkedtünk a bányatóból kialakított védett terület gazdag növény és állatvilágával. A szakmai program mindent tekintetben lenyűgöző és tanúságos volt.

A program kulturális részének értékelése: 5

A kulturális program csakúgy, mint a szakmai bővelkedett élményekben, látnivalókban. A következő városkákban jártunk: Bourschied vár, erőd Diekirch – a szamarak városa Ettelbruck – az LTA iskola városa Ermsdorf falu – a lovarda helyszíne és Nicolas lakóhelye, akinek a születésnapi barbacue partijára kaptunk meghívást Egész napos kirándulások: Luxembourg City: Filharmónia épülete, EUs intézmények (az első EU parlament színhelye), Musée Drai Eechelen (a város és az ország történelmét mutatja be), Luxemburg erőd romjai, főtér, óváros, Nagyhercegi Palota, Robert Schuman emlékmű, Minisztériumok. Bortúra a Moselle völgyben: Schengen Európa Emlékmű Biodiversum A túra során nemcsak a luxemburgi borokkal, és alkoholfogyasztási szokásokkal, hanem a vidék jellegzetes konyhaművészetével is megismerkedtünk: Helyi bisztró jellegű étterem – Koeppchen Hotel-Restaurant de l’Ecluse, Stadtbredimus A szakmai programok után fennmaradt igen kevés időt igyekeztünk jól kihasználni. Világossá vált számunkra, hogy annak ellenére, hogy egy kicsinyke országban vagyunk, rengeteg a látnivaló, és az idő rövidsége miatt ennek mindössze egy törekékét tudjuk megnézni. Mindazonáltal, megéltük a városok és falvak hangulatát, családi és baráti összejövetelek vidámságát, sokat tanultunk az emberek nyitottságáról, életszemléletéről, szerénységéről és vendégszeretetéről.

Nemzetközi stratégiára vonatkozó javaslatok

A megfogalmazott célok, melyek szerint a külföldi szakmai utak segítsék a beiskolázást, a szakmai sokszínűséget, nagyon fontosak kell legyenek a jövőre nézve is. Allandóan változó képzési rendszerünk biztos pontjai lehetnek a mobilitások, amelyeket diákjainknak fel tudunk kínálni. Luxemburg szerepel a következő évi programunkban is, aminek – látva a képzés helyét és színvonalát – személy szerint nagyon örülök. Ugyancsak fontosnak tartom, hogy a kollégáknak évente vagy kétévente biztosítsuk egy-egy szakmai tanulmányutat, annak érdekében, hogy motiváltabbak, felkészültebbek, nyitottabbak és elfogadóbbak legyenek. A már mutatkozó tanárhiány miatt, ezek a lehetőségek vonzerőként jelenhetnek meg az esetlegesen hozzánk jelentkező új kollégák számára. Fontos, hogy lássunk kicsi országunkhoz hasonló oktatási rendszereket, de saját és oktatási intézményünk fejlődése érdekében az is elengedhetetlen, hogy magas színvonalú, minőségi képzést is megismerjünk (mint amilyen pl. a luxemburgi). Ezért javaslom ennek a tanári tanulmányútnak a rendszeresítését a szakképzési pályázatban.

Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

Számomra a legnagyobb élmény a luxemburgi oktatási rendszer tüzetes megismerése volt. Egy jól átgondolt, jól működő rendszer átlátása lehetővé teszi a hazai viszonyok kritikus elemzését, a fejleszthető területek felismerését. Azt is látni kell, hogy a megismert okos megoldások gyakran nem igényelnek konkrét anyagi támogatást. Annak ellenére, hogy azért a rendelkezésre álló források kényelmes szakmai környezetet biztosítanak az ott dolgozó kollégáknak, bizonyos elemek, jó gyakorlatok „hazahozhatók” és beépíthetők az itthoni képzésbe is.

Mennyire érezte magát felkészültnek a mobilitás előtt – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem éreztem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek éreztem magam)

a fogadóország kultúrája – 3

a program tematikája – 4

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 3

a program témája – 4

Mennyire érzi magát felkészültnek a mobilitás után – (Írjon mellé egy 1-5 ig számot – 1 : egyáltalán nem érzem magam felkészültnek, 5 – nagyon felkészültnek érzem magam)

a fogadóország kultúrája – 5

a program tematikája – 5

a képzés nyelve – 5

a fogadóország oktatási rendszere – 5

a program témája – 5